Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Good to know: mag je werkgever je dwingen tot het opnemen van vakantiedagen?

Good to know: mag je werkgever je dwingen tot het opnemen van vakantiedagen?

Good to know: mag je werkgever je dwingen tot het opnemen van vakantiedagen?

Net zoals vorig jaar, doen veel bedrijven dezer dagen een moreel appel op werknemers om vakantiedagen op te nemen, zodat niet iedereen aan het eind van het jaar tegelijkertijd weg wil. Sommige op een iets dwingendere manier dan andere. Maar, mag dat eigenlijk wel?

Vakantiedagen verplicht opnemen

Ook al lijkt het er nu op dat we gelukkig dit jaar weer naar de zon kunnen deze zomervakantie, wachten sommige mensen liever nog even met boeken. Net zoals vorig jaar, zijn er dus genoeg mensen die nog geen vakantiedagen hebben opgenomen.

Meer mensen dan werk

Een appel doen kan, maar dwingen kan absoluut niet, zeggen werkgeversvereniging AWVN en vakbond FNV tegen NU.nl. “Het is wel een probleem dat nu in sommige sectoren meer mensen zijn dan er werk is”, zegt de woordvoerder van de AWVN. “Denk aan de horeca bijvoorbeeld.”

Uit den boze

Bij de werkgeversclub geven de leden aan wel een beroep te doen op de werknemers om vrij te nemen nu dat makkelijk kan. “Dat snappen we, maar als mensen op dit moment vakantie opnemen, kunnen ze nergens naartoe”, zegt een woordvoerder van vakbond FNV. “Als je je werkgever op deze manier wil helpen, prima. Zolang het maar niet onder druk gebeurt.” En zomaar vakantiedagen afschrijven bij de werknemers, wat volgens de FNV ook wel voorkomt, is natuurlijk helemaal uit den boze.

Vakantiedagen teruggeven

“Wij krijgen telefoontjes van mensen die net de meivakantie hebben gehad en de dagen die ze voor later dit jaar hadden opgenomen willen teruggeven. Dan sta je niet zo sterk, want dat is wettelijk niet geregeld.” Dat bevestigt ook de AWVN. “Bij voorkeur treed je altijd in overleg.”

Lees ook
Je vakantiedagen opsparen voor later: mag dat nu wel of niet?

Oplossen in harmonie

In principe bepaalt de werknemer wanneer deze zijn of haar vakantiedagen opneemt. “En dat gaat in het algemeen al in overleg”, vult de FNV aan. “Het is niet zo dat je als werknemer zegt: in december neem ik vier weken vakantie op. Je overlegt dat altijd al, bijvoorbeeld over wie in het hoogseizoen op vakantie mag.” Het verschil daarbij is dat het er nu eerder om gaat dat mensen juist géén dagen willen opnemen. “Op de langere termijn staan die dagen ook als schuld in de boeken”, waarschuwt de AWVN. “Je moet dit soort zaken toch proberen samen op te lossen, in goede harmonie. Tussen werkgever en werknemer, of via de ondernemingsraad.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: iStock