Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > We kunnen eindelijk vakantie boeken! Welke bestemmingen krijgen weer een ‘geel reisadvies’?

We kunnen eindelijk vakantie boeken! Welke bestemmingen krijgen weer een ‘geel reisadvies’?

We kunnen eindelijk vakantie boeken! Welke bestemmingen krijgen weer een ‘geel reisadvies’?

Het is zover, het kabinet heeft ein-de-lijk groen licht gegeven voor het boeken van zomervakanties. Gisteravond keken zo’n vier miljoen mensen naar de alweer de 32e (!) persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge over de coronacrisis. Er werden nieuwe versoepelingen aangekondigd die – mits de cijfers blijven dalen – vanaf volgende week mogelijk zijn. Én vanaf aanstaande zaterdag al kunnen weer iets makkelijker op het vliegtuig stappen.

Vakantielanden op geel

Vanaf 15 mei zal voor afzonderlijke landen weer een reisadvies worden gegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Sinds eind vorig jaar stonden alle landen in de wereld op oranje, wat inhoudt dat niet-noodzakelijke reizen ernstig worden ontraden. Meerdere landen zullen zaterdag dus weer geel of zelfs groen kleuren.

Waakzaam genieten

Code geel houdt in: reizen kan, maar wees waakzaam. Het kan dat er dan nog beperkende coronamaatregelen gelden op je vakantiebestemming waar je je aan moet houden. Bij terugkomst in Nederland hoef je niet in quarantaine. Check voor je op vakantie gaat dus wel even wat de voorwaarden en lokale regels zijn. Een negatieve PCR-test, een coronapaspoort of een verplichte quarantaine? Zonde als je twee weken naar Portugal gaat, maar vervolgens twee je hotelkamer niet af komt. Hou er ook rekening mee dat andere landen Nederland wellicht nog als ‘oranje land’ zien en dat je er wellicht niet welkom bent.

Verzekerd op reis

Goed om te weten: als je reist naar een geel land, dan ben je gewoon verzekerd. Reis je naar een oranje land, dan in de meeste gevallen niet. Bovendien is het nog steeds zo dat als je naar een oranje land gaat, je een negatieve testuitslag moet laten zien en in quarantaine moet.

Lees ook
Op vakantie naar het buitenland? Zó veel meer gaat het je kosten dan voorheen

Naar welke landen op vakantie?

Het is nog niet bekend welke landen de kleuren geel of oranje krijgen, maar verwacht wordt dat landen als Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal een go krijgen. Vanaf zaterdag is dat te zien op de website van de Rijksoverheid. Op die site prijkt overigens al vijf maanden hetzelfde, ongewijzigde reisadvies, maar desondanks bezochten we ‘m grappig genoeg massaal. Veertien miljoen keer om precies te zijn, zó graag willen we weg. Heb jij direct geboekt?

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Rijksoverheid (@rijksoverheid.nl)

Bron: VIVA | Beeld: Getty