Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Op vakantie naar het buitenland? Zó veel meer gaat het je kosten dan voorheen

Op vakantie naar het buitenland? Zó veel meer gaat het je kosten dan voorheen

Op vakantie naar het buitenland? Zó veel meer gaat het je kosten dan voorheen

Waar er momenteel nog een dringend advies geldt om niet naar het buitenland te reizen als het niet noodzakelijk is, lijkt het erop dat deze maatregel na 15 mei van tafel wordt geveegd. Vermoedelijk worden de reisadviezen vanaf dat moment weer per land gegeven, waarmee een tripje naar bijvoorbeeld Portugal weer meer binnen handbereik komt te liggen. En eerlijk is eerlijk: Wij. Kunnen. Niet. Wachten. Sta jij ook te popelen om weer het vliegtuig in te stappen en neer te strijken op een terras aan het strand? Binnenkort kan het weer, al moet je er wél diep voor in de buidel tasten.

Vakanties flink duurder

Langzaam maar zeker gaat het land steeds weer een beetje meer open en behoort het binnenkort zelfs weer tot de mogelijkheden om naar het buitenland te reizen zónder dat een dringend negatief reisadvies je tegenhoudt. Naar alle waarschijnlijkheid zal het versoepelde reisadvies alleen wel maar gelden voor een beperkt aantal landen en gebieden, waarmee de opties minder ruim zijn. De vraag is tegelijkertijd enorm hoog, want ja, wie wil er nu níet op vakantie? Tel die twee dingen bij elkaar op en de uitkomst is een vakantie waarvoor je flink wat neer moet tellen.

Vraag explodeert

Een reis boeken bij een touroperator is momenteel helaas niet goedkoop. “De hele wereld vecht nu om de beschikbare bedden in de gele landen”, verklaart CEO Steven van der Heijden van Corendon tegenover NU.nl. “Het gaat nog om te weinig bestemmingen waarop gereisd kan worden, en de vraag explodeert.”

We horen je denken: hóéveel meer moet je dan betalen voor een vakantie? Volgens de CEO van Corendon kom je per persoon zo’n honderd tot 200 euro duurder uit. Ook volgens Frank Oostdam, directeur van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR), is er sprake van schaarste. “We zien nu al een toename in de boekingen bij de bestemmingen die genoemd worden waar het eerst op gereisd kan worden.”

Verplichte test

Doordat het versoepelde reisadvies mondjesmaat zal worden doorgevoerd, hebben touroperators veel minder tijd om reizen in te kopen én te verkopen. “De zomervakanties worden van oktober tot en met juni geboekt. Nu komt dat allemaal in een hele korte periode”, legt Van der Heijden uit. Ook dat speelt mee in de prijs van de reis, net als testverplichtingen die je reis een stuk duurder kunnen maken. De brancheorganisatie is momenteel bezig om dat laatste achter de schermen op te lossen, zo beweert Oostdam. Er zou op de achtergrond gezorgd worden voor collectieve inkoop, waardoor een coronatest in sommige gevallen onderdeel kan gaan uitmaken van een pakketreis.

Corendon is niet van plan een coronatest op te nemen in de pakketreizen, “maar we zullen wel grootschalig testcapaciteit inkopen en dat aan onze klanten aanbieden tegen een gereduceerd tarief”, stelt de CEO. “Voor een gezin scheelt het nogal of je vier keer honderd euro moet betalen of vier keer veertig euro.”

Lees ook
Voorlopig nog geen duidelijkheid? ‘Besluit over mogelijke versoepelingen vanaf 19 mei uitgesteld’

Perfecte timing

Hoewel de prijzen voor een pakketvakantie misschien hoger liggen dan voorheen, denkt Van der Heijden dat mensen gewoon hun reis zullen boeken. “Mensen willen en het geld is er. Het vakantiegeld komt eraan, het vakantiegeld van vorig jaar of de teruggave van vouchers is nog niet op en de weersvoorspellingen konden haast niet slechter voor de komende tijd.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images