Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Tips voor een sollicitatiebrief

Tips voor een sollicitatiebrief

Tips voor een sollicitatiebrief

Het blijft lastig en bovendien erg spannend om die baan van je dromen achterna te gaan. Je moet namelijk opvallen tussen de massa brieven die allen staan te trappelen om gelezen te worden. Flair tipt: wat moet je nu precies wel en niet schrijven in een sollicitatiebrief?

Research doen

Elk bedrijf is anders; dit vraagt voor een andere aanpak bij elk bedrijf. Het is dan ook van belang om hun website of folders eens goed door te spitten voordat je begint met schrijven. Als je de cultuur van het bedrijf een beetje leert kennen, kun je met de juiste tone of voice en jouw kwaliteiten precies inspelen op wat zij zoeken!

Vanuit het bedrijf denken

‘Ik ben 26 jaar oud en ik heb de opleiding…’ Denk eraan dat het bedrijf degene is die iemand zoekt. Schrijf je brief dus ook voor hen. Vermijd het ‘ge-ik’ in je brief en denk na over waarom zij jou graag willen. Stel de vraag ‘waarom zoekt u mij voor deze functie?’ in je brief en geef daarna een opsomming met kwaliteiten die aansluiten bij het bedrijf. Maak hier niet een ellenlange lijst van, maar noem je sterkste punten!

Clichés vermijden

‘Naar aanleiding van de vacature…’ Hoeveel brieven beginnen wel niet met deze zin? Denk je niet dat dit zinnetje na vijftig keer lezen onderhand je strot uitkomt? Laat dat eeuwige stramien waarin de sollicitatiebrief vastgeroest zit eens los en show eens een beetje van jezelf. Denk hierbij wel aan het soort bedrijf. Als de sfeer van het bedrijf heel zakelijk is, laat je natuurlijk op een andere manier merken hoe spontaan je bent dan wanneer het heel informeel is. Bepaal zelf welke toon gewenst is en hoe jij over wilt komen.

Doorbreek je writer’s block

Kom jij echt niet verder dan de clichés en zit je helemaal vast? Probeer ‘freewriting’ eens. Schrijf gedurende 10 minuten alles op wat er in je hoofd opkomt. Al denk je aan pluizige hondjes of die spannende horrorfilm. Maak je gedachtes even los. Zeker weten dat je ineens een ingeving krijgt voor je brief.

Succes, en deel ook jouw tips met ons!

Lees ook: