Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Hittegolf? Zo ga je ermee om!

Hittegolf? Zo ga je ermee om!

Hittegolf? Zo ga je ermee om!

Deze week wordt het tropisch zomerweer in Nederland en stijgt het kwik tot boven de 30 graden. Daarom is er Het Nationaal Hitteplan, dat gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen moet beperken als het erg warm wordt. 

Hittegolf? Zo ga je ermee om!

Denk aan ouderen en mensen in zorginstellingen, maar ook mensen met overgewicht die extra kwetsbaar zijn bij hogere temperaturen. In het plan van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) staat het volgende geschreven:

  • Zorg ervoor dat je genoeg drinkt, ook als je geen dorst hebt. Je drinkt te weinig als je minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Alcohol drinken is niet aan te raden. Neem altijd een flesje water mee.
  • Houd jezelf koel en blijf zo veel mogelijk in de schaduw. Niet te veel bewegen, zeker niet tussen 12.00 en 16.00 uur. Doe boodschappen in de vroege ochtend of juist heel laat. Houd een siësta: geef jezelf een tropenrooster en doe een verfrissend middagslaapje.
  • Houd je woning koel door op tijd de rolluiken dicht te doen en ventilators of de airco aan te zetten. Zet ramen niet wagenwijd open, maar voor de ventilatie wel op een kier. Als het ’s avonds koeler wordt, is het juist wel goed om de ramen open te zetten.
  • Let bij warm weer extra op mensen in je omgeving die misschien hulp kunnen gebruiken.
  • Draag dunne kleding, zodat je het niet snel warm krijgt. Het liefst ook lichtgekleurde kleding van katoen of linnen én draag iets om je hoofd koel te houden.
  • Door de hitte bederft voedsel snel, en ja… een voedselinfectie kun je nu niet gebruiken. Bewaar groente en fruit dus niet te lang en houd ze goed gekoeld.
  • Maak je gezicht, hals en polsen nat. Neem een koude douche en een voetenbadje, leg een natte handdoek in je nek of bespuit jezelf met een plantenspuit gevuld met water. Een ventilator helpt ook.
  • Vraag bij gebruik van medicatie je dokter om advies, om wellicht de dosering tijdelijk aan te passen. Soms is dat nodig in geval van extreme hitte.

 

 

Hoe ga jij om met de hitte? Deel ook jouw tips!

Lees ook: Wat neem je mee op vakantie? (Checklist!)