Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > De tijd van het jaar is weer aangebroken: autoruiten krabben

De tijd van het jaar is weer aangebroken: autoruiten krabben

De tijd van het jaar is weer aangebroken: autoruiten krabben

Brrr.. Het lijkt erop dat de winter nu echt is begonnen. Gisteren was de officiële, eerste dag van de winter en vannacht lagen de temperaturen al rond het vriespunt. Mensen die vanmorgen met de auto weg moesten, hebben hun autoruiten moeten krabben. Wij geven een aantal tips hoe je dat het beste kan doen.

Verwachting decembermaand

Eerder werd er al een verwachting gemaakt over het weer in de decembermaand. Er werd voorspelt dat in het begin van de maand het weer wisselvallig zou zijn en dat we last zouden krijgen van een noordwestenwind. Het tweede deel van december ziet er naar verwachting beter uit. De noordwestenwind zal zo goed als gaan liggen en het wordt minder nat.

Autoruiten krabben

Mocht je ’s ochtends vroeg op tijd moeten vertrekken, dan kun je last hebben van bevroren ramen. Een irritant klusje, maar wij hebben de tips om het je makkelijker te maken.

  1. Zet de verwarming aan en wacht tot het ijs op de ramen gaat smelten. Smelt het ijs, dan kun je voorzichtig met een krabber het ijs op een makkelijke manier verwijderen. Let hierbij wel op dat dit niet bij oude auto’s wordt aangeraden. Daarnaast kost het extra brandstof.
  2. Beweeg de ruitenkrabben schuin over de ruiten heen.
  3. Gebruik een ontdooispray. Spray het goedje over de plekken waar je het ontdooit wil hebben en je zult zien dat je veel beter kan krabben.

Voorkomen is beter dan genezen

Het krabben van autoruiten kun je preventief voorkomen door onder de ruitenwissers een anti-vriesdeken te leggen. Gooi geen warm water op de ruiten. Door het temperatuurverschil kunnen de ruiten breken. Zorg er daarnaast voor dat de ruitenwissers niet aan staan na het verlaten van de auto. Zo voorkom je dat ze niet vastvriezen op de ruiten.

Lees ook
Oh jee: één op de zeven mensen heeft ruzie met vrienden of familieleden over corona

Boete

Het is belangrijk dat de autoruiten zo goed mogelijk ijsvrij zijn. De automobilist moet voldoende zicht voor, opzij en achter zich hebben. Vergeet niet ook de buitenspiegels ijsvrij te maken. Doe je dit niet? Dan kun je een boete oplopen tot €250 euro.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Weer online & ANWB | Beeld: Getty Images