Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Tandpasta, SPF en appelazijn: al jouw beautyvragen beantwoord!

Tandpasta, SPF en appelazijn: al jouw beautyvragen beantwoord!

Tandpasta, SPF en appelazijn: al jouw beautyvragen beantwoord!

Yes, eindelijk op alle vragen een antwoord. Dit WIL je weten.

Beautyvragen beantwoord

Voor deze prangende beautyvragen klopten we aan bij huidspecialiste Ilse en daarmee verklapt: ons favoriete mooimaakadresje in Amsterdam.

1. Kun je een onzuivere huid krijgen door het gebruik van je telefoon?

“We kunnen in deze tijd niet meer zonder telefoon en nemen hem overal mee naartoe. Als we hem gebruiken, wordt de telefoon vaak warm. Dit zijn de ideale omstandigheden voor bacteriën om te groeien. Aangezien we de telefoon tijdens het bellen tegen ons gezicht houden, verhoogt dit de kans op infecties. Leuk weetje: iedere centimeter van je telefoon bevat ruim 25.000 (!) bacteriën. Dit maakt het een van de smerigste gebruiksvoorwerpen waar je dagelijks veelvuldig mee in contact komt. Dit is 18 keer méér bacteriën dan een handvat van het herentoilet.”

TIP: maak dagelijks je telefoon schoon met een brillen- of desinfecterend doekje.

2. Is het van belang wat voor een reiniging je thuis gebruikt?

“Dit is van groot belang, want als je 2 keer per dag de verkeerde reiniging gebruikt verstoor je de barrière van de huid en heb je een grote kans op huidproblemen. Laat je hierin goed adviseren en kijk altijd naar de ingrediëntenlijst.”

3. Welk ingrediënt in verzorgings- en beautyproducten moeten we mijden?

 • Parfum
  “Parfum is een werkstof waar jouw huid helemaal niks aan heeft. Het kan de huid irriteren waardoor de huid gevoeliger word en er roodheid ontstaat. Daarnaast droogt het vaak de huid ook nog eens uit.”
 • Minerale oliën
  “Minerale oliën zijn heel goedkope werkstoffen zoals vaseline, paraffine en lanoline. Deze minerale oliën sluiten de huid af waardoor deze niet goed kan ventileren en er ontstekingsreacties kunnen ontstaan. Daarbij maakt het de huid ook als het ware lui met als gevolg dat je onder die afsluitende laag een uitgedroogde huid krijgt. Je kan dit vergelijken met een lippenbalsem, wanneer je stopt met smeren voelen jouw lippen vaak droog aan en ben je geneigd gelijk weer te gaan smeren.”
 • Alcohol en zepen
  “Deze werkstoffen drogen je huid uit en strippen de barrière waardoor bacteriën de huid kunnen binnen dringen en de huid uit balans brengt.”

4. Helpt het smeren van tandpasta op puistjes tegen onzuiverheden?

“Fabel: tandpasta is geen ontstekingsremmer en werkt dus niet tegen puistjes. Je hebt zelfs het risico om brandplekjes op te lopen door de irriterende stoffen zoals menthol in de tandpasta. Dit is bedoeld om 2 minuten in je mond te houden en niet 8 uur op je huid. Dit kan veel ellende brengen! Kijk voor een product met bijvoorbeeld salicylzuur om je puistjes aan te pakken.”

5. Helpt scrubben tegen onzuiverheden?

“Alles met mate: met een scrub verwijder je de dode huidcellen en stimuleer je de celvernieuwing, waardoor je huid gladder en egaler wordt en sneller zal herstellen. Risico: als je te intensief scrubt, verstoor je je huidbarrière en heb je een grote kans dat je acne verergert. Je hebt veel verschillende scrubs in de winkels. Laat je hierin goed adviseren.”

rug-beautyvragen-beantwoord

6. Hebben veel vrouwen last van puistjes/onzuiverheden op hun rug? En wat kunnen zij daartegen doen?

“Dit komt regelmatig voor en heeft vaak te maken met hormonale afwijkingen, maar vergis je niet, een verkeerd wasmiddel kan ook de oorzaak zijn. Door de huid hier dagelijks te reinigen met een reinigingsgel en met regelmaat te peelen kan je veel voorkomen. Probeer ook eens te reinigen appelazijn. (lees hieronder meer over appelazijn) Wat betreft je wasmiddel, koop er een zonder irriterende stoffen. Daarnaast kunnen ze ook naar een huidspecialist ging voor een dieptereiniging waarbij alle onzuiverheden worden verwijderd.”

7. Hoe ontstaat een gerstekorrel en wat kun je ertegen doen?

“Een gerstekorrel, ook wel een milia genoemd, ontstaat doordat de huid vocht tekort komt. Wanneer een huid vochttekort komt gaat die vaak zelf talg produceren en wanneer dit rondom de ogen gebeurd kapselt dit talg zich vaak gelijk in waardoor het een heel hard korreltje word. Dit kan je voorkomen door dagelijks een hydraterende oogcrème te dragen om zo het vochtgehalte op peil te houden. Wat ook nog een mogelijke oorzaak is het gebruik van make-up of make-up remover, deze bevatten vaak chemische geur- en kleurstoffen die de huid blokkeren.”

8. Waarom is SPF en zonnebescherming zo belangrijk?

“In Nederland krijgt 1 op de 6 mensen huidkanker. Dit aantal groeit ieder jaar weer. Bescherm je dus dagelijks tegen UV-straling. Zelfs door glas komt UV-straling. Een leuk weetje: je werkt niet alleen preventief tegen huidkanker, maar de SPF is ook de beste anti-aging crème die er is.”

9. Zijn er voedingsmiddelen die je huid beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf?

“Ja! Wortels, tomaten, groene thee, pure 70% of meer chocolade, granaatappel. Hier zitten sterke antioxidanten in die de huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf beschermen. Tip: smeer je altijd in met minimaal SPF30.”

10. Heeft voeding écht invloed op onze huidconditie?

“Geraffineerde suikers, zuivel en vleesproducten van niet biologische oorsprong, hebben een grote invloed op de huid. Ze bevorderen ontstekingen (puistjes) en zorgen voor de afbraak van collageen. Suiker is het meest verraderlijk, dit komt in vrijwel alle voedingsmiddelen terug, zelfs in je tomatenpuree, vruchtensap of in je vleeswaren. Lees dus goed de ingrediëntenlijst voordat je iets koopt.”

11. Is het van invloed wat je op je huid aanbrengt tijdens je vliegreis naar je vakantiebestemming?

“Wat je aanbrengt heeft grote invloed op je huid, hierboven heb je al kunnen lezen welke ingrediënten je moet mijden. In het vliegtuig daalt de luchtvochtigheid tot onder de 10%, bij ons thuis is het rond de 60%. Je huid droogt hier flink uit en kan wel wat extra hydraterende werkstoffen gebruiken. Drink veel water gedurende de vlucht en gebruik bijvoorbeeld Aloe Vera of Hyaluronzuur, een sterke vochtbinder en breng dit regelmatig aan.”

appelazijn-beautyvragen-beantwoord

12. Appelazijn verwerken in onze beauty routine, ja of nee?

“Appelazijn draagt bij aan een mooie gladde huid. Het is bewezen dat appelazijn gebruikt kan worden om de weerstand te verhogen. Het zuur zorgt er voor dat er een juiste zuurgraad van de huid ontstaat, waardoor de bloedsomloop wordt verbeterd en er zo een mooie, gladde huid ontstaat. Ook werkt appelazijn op deze manier om acne tegen te gaan.”

Hoe pas je het toe?

 • Drink 2 eetlepels appelazijn 3 keer per dag aangelengd met water. Dit bevordert de gezondheid van de lever, gifstoffen worden afgevoerd, en is van groot belang voor een heldere en mooie huid. Een slecht functionerende lever kan een oorzaak zijn van acne.
 • In eerste instantie begin je met het verdunnen van de azijn met water tot een oplossing van ongeveer 10%. Breng het mengsel aan met een wattenschijfje en dit 1 tot 3 maal per dag. Zo gebruik je de appelazijn als een tonic die je de hele dag op je huid hebt. Zodra je huid gewend raakt aan de 10% oplossing kunt u geleidelijk de hoeveelheid opvoeren tot dat je hem gebruikt in zijn pure vorm.

“Ik heb persoonlijk de beste resultaten gezien bij de lokale toepassing van appelazijn. Niet alleen is de acne drastisch verbetert, ook de roodheid in het aangezicht is verdwenen. Daarnaast zal de huid veel minder vet en glanzend worden, de pH-waarden worden perfect onder controle gehouden. Dat is een van de grote voordelen van appelazijn. In plaats van alleen acne te genezen, verbetert het alle aspecten van jouw gezichtshuid.”

Meer weten?

Wil je meer weten of heb je ook een vraag? Neem contact op met Van Ilse en laat je informeren!

Lees en bekijk ook