Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Ontstoken oog? Zo kom je ervan af!

Ontstoken oog? Zo kom je ervan af!

Ontstoken oog? Zo kom je ervan af!

Dik, rood, pijnlijk: een ontstoken oog is geen pretje. Zo kom je er het snelst van af.

Op onderzoek uit…

Om erachter te komen hoe je ervan afkomt, moet je ook weten hoe je er aankomt. Een ontstoken oog kan veroorzaakt worden door bacteriën die in je oog terechtkomen of door een allergische reactie of hooikoorts. Maar het kan ook komen door het gebruik van ‘verkeerde’ make-up. In dat laatste geval is het goed om eens te kijken welke make-up je veel gebruikt. Is je eyeliner al iets te oud en eigenlijk toe aan vervanging? Zo snel mogelijk weggooien die handel! Er kunnen namelijk allemaal bacteriën op leven die jou een pijnlijk oog bezorgen. Je oog kan ook ontstoken zijn doordat je je ogen niet goed reinigt. Maak elke avond en ochtend je ogen even goed schoon met een washandje en zorg dat er zo min mogelijk make-upresten achterblijven. Je hebt in dit geval last van een oogontsteking door contactallergie.

…en weg ermee

Er zijn verschillende manieren om je ontstoken oog te behandelen. Komt er veel pus uit je oog? Dan heb je een bacteriële oogontsteking. Het is dan belangrijk dat je je oog goed reinigt. Probeer je oog te spoelen met afgekoeld gekookt water met eventueel een klein beetje zout voor de ontsmetting. Een pijnlijk proces, maar het helpt echt. Beloofd. Daarnaast kun je de zwelling verminderen door een watje in afgekoelde kamillethee te dompelen en op je oog te leggen. De thee werkt reinigend en verzachtend en als je dit een aantal keer per dag herhaalt, zal de pijn minder worden.

Nog meer tips:

  • Heb je contactlenzen? Doe ze eventjes niet in en vervang ze door een bril tot de ontsteking over is. Als je hierna weer lenzen gaat dragen, gebruik dan een nieuw en schoon paar.
  • Draag geen make-up. Make-up kan de oorzaak zijn van je ontsteking, maar ook de genezing vertragen of zelfs nog erger maken.
  • Dit is natuurlijk logisch, maar toch: ga niet in je ogen wrijven! Vermijd het contact tussen handen en ogen zo veel mogelijk en zorg dat je handen zo schoon mogelijk zijn gedurende de dag.
  • Een koud of warm washandje op je ogen kan de jeuk of irritatie (tijdelijk) verminderen.
  • Verschoon je kussen en dekbed. Hoe schoner je huis, hoe minder bacteriën op je gezicht.
  • Stomen werkt ook. Pak een teiltje met kokend heet water en hang je hoofd erboven. Leg een handdoek over je hoofd om te zorgen dat de lucht blijft hangen.
  • Als je er echt last van hebt, dan raden wij je aan om toch een bezoekje te brengen aan je huisarts.

Heb jij weleens last van een ontstoken oog?

Lees ook: