Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Op ontdekkingsreis: ontdek Zuid-Afrika en eSwatini in 2,5e week

Op ontdekkingsreis: ontdek Zuid-Afrika en eSwatini in 2,5e week

Op ontdekkingsreis: ontdek Zuid-Afrika en eSwatini in 2,5e week

Zuid-Afrika is een ideaal land om met een huurauto te verkennen. Natuurlijk kun je in twee tot drie weken niet het hele land zien, maar toch kun je veel highlights van je bucketlist afstrepen. Zo hopelijk ook de Big Five, de nummer één reden om Zuid-Afrika te bezoeken. Graag nemen we je mee op reis door Zuid-Afrika en eSwatini (voormalig Swaziland). 

Wie voor het eerst naar Zuid-Afrika gaat, kiest waarschijnlijk de klassieke reisroute met de bekende hoogtepunten. Daar is niets mis mee, want ook wij zijn op deze manier verliefd geworden op het land. Evy van Kan van travelblog Reisjevrij maakte een fantastisch mooie roadtrip door Zuid-Afrika en deelt haar ervaring met ons.

Dag 1 – Johannesburg

Aankomst Johannesburg

Na een vliegreis van zo’n 11 uur vanuit Amsterdam, starten wij onze reis in Johannesburg. Wij kwamen ’s avonds laat aan en zijn eigenlijk direct gaan slapen. Ik had niet zo’n positieve verhalen gelezen over Johannesburg, dus wij hebben de stad zelf niet bezocht. Deze tijd wilden wij liever spenderen op andere plekken. 

Als je wel voldoende tijd hebt, dan kun je in Johannesburg ‘Soweto’ bezoeken. Dit is de grootste township van Zuid-Afrika, waar Nelson Mandela heeft gewoond. Bezoek een township altijd met een ervaren gids, want Soweto kent zowel goede als slechte buurten.

Dag 2 – Graskop

Ophalen huurauto, start roadtrip naar Graskop

We halen de huurauto op en starten onze roadtrip! Graskop is onze eerste échte bestemming. Dit is een klein dorp op zo’n 4,5 uur rijden van Johannesburg en het beginpunt van de mooie Panoramaroute. 

Je kunt tijdens deze rit de Sabie Falls en de Mac Mac Falls al bezoeken. Deze watervallen liggen op de route tussen Sabie en Graskop. Neem je zwemspullen mee als je naar de Mac Mac waterval gaat want je kunt hier zwemmen.

Verder gebruiken wij deze dag om alvast wat boodschappen in te slaan voor de volgende dagen. Zelf BBQ-en is in Zuid-Afrika heel normaal en heel gezellig. 

graskop zuid-afrika

Dag 3 – 4 Greater Krugerpark

Panoramaroute en wildlife spotten in het Greater Krugerpark

Op dag drie starten wij onze dag met de Panoramaroute. Dit een route langs prachtige natuurspektakels en mooie vergezichten. De route is 62 KM lang en begint officieel in Sabie en eindigt bij de Blyde River Canyon. De Blyde River Canyon ligt op een uurtje rijden van het Greater Krugerpark, dus wij zijn vanuit de Panoramaroute direct doorgereden. 

De Panoramaroute is makkelijk te vinden vanuit Graskop. Ook alle bezienswaardigheden staan duidelijk langs de weg aangegeven met borden en ook de toegangspoorten kun je niet missen. Je kunt overal gratis parkeren, maar bij de meeste bezienswaardigheden moet je een kleine entreeprijs betalen. 

Bezienswaardigheden die langs de Panoramaroute liggen:

  • The Pinnacle Rock
  • God’s Window & The Rainforest
  • Wonderview
  • Lisbon & Berlin Falls
  • Bourke’s Luck Potholes
  • Lowveld View
  • Blyde River Canyon & Three rondavels

Vervolgens zijn wij doorgereden naar het Greater Krugerpark. Het Greater Krugerpark refereert naar meer dan twintig privé reservaten ten westen van het Kruger National Park. Het National Park wordt beheerd door de overheid, dus de accommodaties in het park, de restaurants en de activiteiten die je kunt doen zoals jeep safari’s.

Het Greater Kruger National Park (GKNP) is privé-eigendom van particulieren en grenst direct aan het Kruger National Park zonder hekken of begrenzing. De dieren lopen dus vrij rond in het National Park en GKNP. Vanuit het GKNP mag je met een ervaren ranger écht off-road gaan tijdens een safari en kom je dus dichter bij de dieren!

Op dag 4 gaan wij lekker op safari. Zo spannend om op zoek te gaan naar de dieren. Tijdens de safari zagen wij olifanten, kuddus, giraffen, impala’s en meer wildlife. Helaas nog geen leeuwen.

panorama zuid-afrika

Dag 5 – 6 Krugerpark

Nog meer safari, safari, safari!

Vandaag rijden we naar het Kruger National Park, ofwel het Krugerpark. Je kunt het Krugerpark betreden met je eigen huurauto en er zijn verschillende ‘restcamps’ waar je kunt overnachten in het park. Op deze website vind je heel veel informatie over Zuid-Afrika en het Krugerpark.

Dag 5 en 6 staan helemaal in het teken van safari’s! Lekker met je eigen auto op avontuur, maar ook op jeepsafari met een échte ranger. Met veel geluk zagen wij de Big Five (luipaard, leeuw, olifant, buffel en neushoorn). 

’s Avonds genieten wij op ons terras van onze zelfgemaakte BBQ. In het donker zien we de schittering in de ogen van een kwijlende hyena! Ooo, I love Africa!

Dag 7 – 9 Swaziland

Mlilwane Wildlife Sanctuary, walking safari & cultuur

We verlaten het Krugerpark én Zuid-Afrika en rijden door naar eSwatini, het voormalige Swaziland. eSwatini is het kleinste land in Afrika maar heeft je ook veel te bieden. Wildlife, prachtige natuur, cultuur etc. Wij bezoeken het Mlilwane Wildlife Sanctuary. In dit park vind je voornamelijk kleinere dieren. Hierdoor kun je er fijn wandelen en dat was wel prettig na al die uren in de auto. 

In het park zijn verschillende wandelroutes die je kunt belopen. Het is heel bijzonder om zo dicht bij de dieren te komen. De zebra’s en antilopen kwamen soms heel dichtbij!

Verder is er een bezoekerscentrum met informatie over de Swazi-cultuur en de strijd tegen neushoornstropers. Je kunt vanuit Mlilwane buurdorp bezoeken met gids. In deze Swazi Homestead ontmoet je Inkhosikati, een vrouwelijk hoofd. Erg interessant als je meer over de cultuur te weten wilt komen.

Lees ook
9 x tips voor een ontspannen vliegreis met baby

Dag 10 – 13 St. Lucia

Nijlpaarden en krokodillen tour, op Big 5 game safari, stranddagje

De volgende drie dagen zijn we in St. Lucia, een klein dorpje aan de Oost-kust van de provincie Kwazulu Natal. In St. Lucia kan het je zomaar gebeuren dat je ’s avonds oog in oog staat met een nijlpaard. Er leven zo’n 800 in het estuarium van St. Lucia. Dat is een riviermonding waar het zoetwater gemengd wordt met zeewater en dus de zee. Wanneer het ’s avonds afkoelt, komen de nijlpaarden aan land om te grazen. Wij hebben geen nijlpaarden in het dorp gezien.

In St. Lucia boekten wij een tour naar het estuarium, de plek waar alle nijlpaarden en krokodillen zijn. Verder hebben zijn we een hele dag op safari gegaan in het Hluhluwe-Imfolozi park. Een prachtig park met nog de grootste populatie zwarte en witte neushoorns ter wereld! En wij hebben ze gespot!

De laatste dag hebben we een self-drive safari gedaan door het iSimangaliso Wetland park. Je vindt hier wildlife en mooie stranden! Bezoek tijdens een zonnige dag zeker het mooie strand Cape Vidal.

st lucia

14 – 17 Drakensbergen

Ziplinen, hiken

Het was een lange rit van St. Lucia naar Drakensbergen. De Drakensbergen is de hoogste bergketen van Zuid-Afrika en is zo’n 1.000 km lang. Het is een prachtig gebied om een paar dagen te verblijven, zeker als je van rust, prachtig uitzicht en avontuur houdt.

Je kunt kiezen tussen Noord, Centraal en Zuid Drakensbergen en wij verbleven in het centrale gedeelte. Je kunt in dit gebied fijn wandelen, hiken en nog meer leuke activiteiten doen! Het Centrale gedeelte ligt op zeker 4 uur rijden van Johannesburg en op 2,5 uur rijden van Durban.

Wij zijn gaan ziplinen en hebben fijn gewandeld totdat het enorm begon te regenen. 

18 – 19 Johannesburg

In 4 uurtjes rijd je terug naar Johannesburg. Het einde van een prachtige reis. Tijd om weer naar huis te gaan.

Tekst: Evy van Kan – Reisjevrij | Beeld: Evy van Kan