Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Oma’s huishoudboekje

Oma’s huishoudboekje

Oma’s huishoudboekje

Kom je altijd geld te kort aan het einde van de maand? Heb je een goed salaris, maar word je spaarrekening amper groter? Maak gebruik van oma’s huishoudboekje. Handig! Het geld dat je overhoudt, zet je opzij voor later. Fijn voor als het leven anders loopt, dat je dan gebruik kan maken van je spaarpotje. Budgetteren doe je zo!

Overzicht in je inkomsten

Stap 1: Maak een overzicht van je inkomsten. Zet je vaste maandelijkse inkomsten (salaris, uitkering, alimentatie, etc.) op een rij. Dit is je financiële basis. Eenmalige financiële meevallers, zoals een bonus op het werk of erfenis, reken je niet mee.

Maandelijkse uitgaven op een rij

Stap 2: Zet je maandelijkse uitgaven op een rij. Verdeel je maandelijkse uitgaven in drie categorieën:

  • Onontkoombare kostenposten, zoals woonlasten en belangrijkste verzekeringen
  • Kostenposten waarop je kunt minderen, zoals dagelijkse boodschappen, kleding en verjaardagscadeautjes
  • Uitgaven die niet strikt nodig zijn. En dan moet je even hard zijn voor jezelf…

Maak een financiële planning

Stap 3: Maak een financiële planning. Bepaal hoeveel geld je maximaal per maand wilt uitgeven aan de drie categorieën. Boodschappen, kleding, cadeaus en andere ‘variabele’ uitgaven zijn zaken waarop je kunt besparen. Tel alle bedragen die je in een maand uitgeeft in de supermarkt bij elkaar op, haal daar eens 10% van af en zet dat bedrag in je planning. Doe dat ook bij het bedrag dat je per maand uitgeeft aan kleding en cadeaus. Vaak is daar meer besparingsruimte. Ook de uitgaven die niet strikt nodig zijn, krijgen een plek in je planning. Kijk hoeveel geld je hiervoor overhoudt na aftrek van alle vaste en variabele uitgaven. En dan moet je zo rekenen, dat je aan het einde van de maand ook nog geld overhoudt voor je spaarrekening.

Controleren

Stap 4: Controleren. Betaal zo veel mogelijk met pin. Dan weet je precies waar je geld blijft. Ook zijn er handige digitale huishoudboekjes die je helpen overzicht te houden. En vergeet vooral je spaarrekening niet te checken. Als dat saldo groeit, ben je goed bezig. Dit geld neem je pas op als je het écht nodig hebt, bijvoorbeeld bij financiële tegenslagen.

Succes!

Wat is jouw tip? Deel ‘m met ons!

Lees ook: