Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Nuanceren kun je leren

Nuanceren kun je leren

Nuanceren kun je leren

‘Niemand vindt mij aardig,’ ‘dat zeg je nou altijd’ of ‘Ik vind dat echt niet kunnen!’ Met dit soort alles-of-niets-uitspraken kun je zo fijn een statement maken. Maar een beetje nuance af en toe maakt je leven stúkken makkelijker. 

Nuanceren kun je leren

Soms kan het zo lekker zijn, hè. Om gewoon even een statement te maken. Fijn ongenuanceerd, met gestrekt been een gesprek in. Zo van: ‘Jij houdt echt helemaal nooit rekening met mij!’ of: ‘Zij is altijd zo vervelend.’ Of, iets algemener: ‘Ik vind vreemdgaan onacceptabel.’ Vooruit, nog eentje dan: ‘Onbegrijpelijk dat sommige vrouwen niet werken.’

Zo zonder nuance iets stellen kán heel effectief zijn. Gewoon als je even een punt wilt maken. Dan is het maar meteen duidelijk waar je staat, mocht dat iemand ontgaan zijn. Zo nu en dan in dit soort uitersten denken, daar is helemaal niets mis mee. Maar consequent het grijze gebied ontwijken, de nuance schuwen, is dan weer niet zo heel nuttig. Je maakt er niet per se vrienden mee. Bovendien bestaan clichés als: ‘de waarheid ligt in het midden’ en: ‘elk verhaal heeft twee kanten’ niet voor niets.

Zwart-wit-denken

Toch is het nogal aan de hand tegenwoordig, dat zwart-wit denken. Als je een half uurtje op Twitter rondstruint, zou je bijna denken dat nuance zó #2014 is. Zonde, want denken in iets meer kleur maakt het leven – voor jezelf en degenen om je heen – gewoon net even wat gezelliger. Daarom een paar handige tips!

Nuanceer-tips

 • Probeer zo veel mogelijk redenen of oorzaken te bedenken bij een situatie
  Op die manier oefen je je brein om meer aspecten of kanten van een verhaal of gebeurtenis te leren zien en de situatie niet vanuit één perspectief te bekijken.
 • Vraag een ander naar zijn visie
  Door te vragen hoe iemand naar een situatie kijkt, leer je automatisch nuanceren. Je hoeft het niet met de ander eens te zijn, maar je ervaart op deze manier wel dat er heel veel verschillende meningen, motieven, argumenten en drijfveren zijn die allemaal over hetzelfde verhaal gaan. Als je je bijvoorbeeld afvraagt waarom iemand iets heeft gedaan op de manier waarop hij of zij dat deed, kun je daar zelf tien redenen voor bedenken. Maar als je het bij de betrokkene navraagt, is de kans groot dat het toch anders zit.
 • Check en verifieer
  Stel, je loopt door de stad en er ligt een fiets midden op straat. Hoe is dat zo gekomen? Dan kun je tig redenen voor bedenken, maar zolang je niet hebt gezien hoe het is gebeurd, weet je slechts één ding zeker: het is een fiets die op de grond ligt. De rest is allemaal invulling die je er zelf aan geeft. Als je je aannames en interpretaties op juistheid controleert, zul je ontdekken dat je er vaak naast zit. Het helpt om te beseffen dat je de reden of oorzaak van iemands gedrag niet kúnt weten, tenzij je het bij die ander checkt/verifieert/vraagt.
 • Woord vervangen
  Probeer het woordje ‘of’ te vervangen door ‘en’. Er zijn bijna altijd meer redenen die naast elkaar kunnen bestaan.

 

Lees ook: