Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Nee zeggen is oké

Nee zeggen is oké

Nee zeggen is oké

Veel mensen hebben moeite met nee zeggen. Vaak zijn we bang om mensen teleur te stellen of denken we dat het in de toekomst nadelig uit zal pakken. Maar het is helemaal niet erg om af en toe een stapje terug te doen en je hoeft je er ook niet schuldig over te voelen.

Denk er eerst even over na

Je hoeft niet elke vraag meteen te beantwoorden. Neem de tijd om na te denken en je opties af te wegen. Is het een grote klus? Past het in mijn tijdschema of moet ik andere dingen ervoor opzij zetten? Wil ik het doen? Door eerst rustig na te denken, kun je veel beter beslissingen nemen.

Je moet voor jezelf opkomen

Je wil anderen helpen, maar als je jezelf daardoor tekort doet, dan ga je eronder lijden. Het is daarom belangrijk om je grenzen te kennen en ze ook aan te geven. Als je te vaak ‘ja’ zegt tegen dingen, loop je het risico dat mensen daar misbruik van gaan maken. Je gaat dan dingen doen die je niet wil doen en daar word je alleen maar ongelukkig van.

Je schept verwachtingen

In Nederland denken veel mensen volgens het ‘voor wat, hoort wat’ principe. Als je iets doet voor een ander, dan verwacht je er eigenlijk ook iets voor terug. Tegelijkertijd willen wij ook graag anderen helpen. Ga daarom eerst na: doe je iets voor de goodwill of omdat je verwacht er uiteindelijk je voordeel mee te doen? Doe je iets voor een ander of stiekem toch voor jezelf? Maak voor jezelf deze afweging en besluit daarna of je beter ja of nee kunt zeggen.

Je mag van mening veranderen

Het is oké om van mening te veranderen, ook als je al ja hebt gezegd. Vertel degene dan wel waarom je besluit om iets toch niet of toch wel te doen. Het is helemaal niet erg om af en toe iemand teleur te stellen. Je kunt tenslotte niet altijd iedereen pleasen. Zeg daarbij ook geen sorry, je hoeft je niet te verontschuldigen als je iets simpelweg niet wil of kunt doen. Hoe verleidelijk het ook is, door sorry te zeggen geef je jezelf een groter schuldgevoel, omdat je het idee krijgt dat je iets fout doet.

 

Heb jij ook moeite met nee zeggen?

Lees ook: