Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Kan die vakantie dan tóch doorgaan? Nederlanders op déze voorwaarden welkom in Griekenland

Kan die vakantie dan tóch doorgaan? Nederlanders op déze voorwaarden welkom in Griekenland

Kan die vakantie dan tóch doorgaan? Nederlanders op déze voorwaarden welkom in Griekenland

Zo’n twee weken geleden werd bekendgemaakt dat Griekenland half juni weer open zou gaan voor toerisme. Goed nieuws zou je denken, maar niét voor Nederlanders die een vakantie naar het land hadden geboekt. Ons kikkerlandje stond namelijk niét op de lijst van 29 ‘veilige’ landen, en inwoners waren daarom dan ook niét welkom. Inmiddels is daar verandering in gekomen, maar mogen we alleen vakantie vieren in het land onder bepaalde voorwaarden.

Op vakantie naar Griekenland

Vanaf vandaag zijn er – thank Godweer wat meer dingen die mogen. Zo kunnen we weer een terrasje pakken, en mogen we weer volop met vrienden en familie samenkomen. De grens over gaan komt ook een stukje dichterbij; vanaf 15 juni kun je bijvoorbeeld weer op vakantie naar Griekenland.

Voorwaarden

Dat gaat alleen niet zomaar. Griekenland gaat reizigers bij aankomst namelijk testen op het coronavirus als ze vertrokken zijn vanaf een vliegveld in een risicogebied. De Griekse autoriteiten baseren zich daarbij op gegevens van het Europese luchtvaartagentschap EASA, dat een lijst bijhoudt met luchthavens die zich bevinden in gebieden waar de kans op overdracht van het virus groot zou zijn. Daar staan nu ook de belangrijkste Nederlandse vliegvelden op: de luchthavens in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Maastricht.

Quarantaine

Het nieuwe beleid moet volgens het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken op 15 juni van kracht worden. Wie na aankomst negatief test, moet nog steeds zeven dagen in thuisisolatie. Reizigers die wel besmet blijken te zijn, wacht een verplichte quarantaine van twee weken. De Griekse autoriteiten gaan ook steekproefgewijs coronatesten uitvoeren onder reizigers die uit gebieden komen die niet op de lijst staan.

Bakken kritiek

Onlangs werd al bekend dat Griekenland de grenzen weer open zou gooien voor toeristen. De kanttekening: ze moesten wél op de lijst van 29 ‘veilige’ landen staan. Nederlanders waren daarom in eerste instantie niet welkom. Oók niet als ze in een ‘veilig’ land als Duitsland op het vliegtuig zouden stappen. Die maatregel maakte de nodige boze tongen los en volgens de Europese Commissie mocht er niet geselecteerd worden op nationaliteit. Dat is dan ook de reden dat het beleid inmiddels is aangepast en reizigers worden beoordeeld op het vliegveld waar ze vandaan komen, niét meer op hun nationaliteit.

Groningen

De enige Nederlandse luchthaven dat niet op de lijst van ‘risico’-vliegvelden staat, is Groningen Airport Eelde. Dat betekent echter niet dat je gespaard blijft. Ook als je vanaf daar vliegt kun je bij aankomst in Griekenland getest worden, maar dat gebeurt steekproefsgewijs.

Lees ook
Vanaf nu voor iedereen een coronatest: bel met klachten dít telefoonnummer voor een afspraak

Tot en met 30 juni

Vooralsnog geldt het nieuwe beleid van Griekenland van 15 tot en met 30 juni. Daarna geldt naar verwachting voor toeristen uit alle landen dat ze na aankomst op willekeurige basis getest kunnen worden op het coronavirus. Hoe de aanvullende maatregelen voor risicogebieden eruit gaan zien, is nog even afwachten. Maar één ding is zeker: genieten van de Griekse zon is dus niét onmogelijk komende zomer!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Scenery stolen from a fairytale ?@delafuentecam . . . #santorini #oiasantorini #santorinigreece

Een bericht gedeeld door Santorini (@santorini) op

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS.nl, ANP | Beeld: Unsplash