Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Middagdutje, wel of niet goed voor je?

Middagdutje, wel of niet goed voor je?

Middagdutje, wel of niet goed voor je?

Sommigen schamen zich voor een middagdutje. Anderen zien geen kwaad in een middagdutje en doen in hun achtertuin ongestoord een schoonheidsslaapje. Maar is een powernap of middagdutje nou wel of niet goed voor je? Flair geeft antwoord.

Gezond

Een powernap van ongeveer 5 tot maximaal 30 minuten kan erg effectief zijn en een enorme boost geven. Zorg wel dat je je middagdutje niet te laat op de dag doet of langer dan een half uur duurt. De kans dat je ’s nachts minder goed slaapt is dan namelijk groter. Een middagdutje is dus niet alleen goed voor ouderen en kleine kinderen.

De voordelen van een powernap:

  • Je geheugen wordt er beter van: uit onderzoek blijkt dat wanneer je een middagdutje hebt gedaan, je vervolgens gemakkelijker nieuwe informatie opslaat in je geheugen. Er schijnt na zo’n dutje zelfs spraken te zijn van ongeveer 20% vooruitgang. Overdag slapen is dus een aanrader als je dingen beter wilt onthouden.
  • Je bent alerter
  • Je bent daarna creatiever: een dutje geeft je geheugen dus een enorme boost. Afgezien van het feit dat je er alerter door bent en meer door kunt onthouden, zorgt een middagdutje er ook voor dat je creatiever bent. Overdag slapen kan dus een boost geven aan je productiviteit en creativiteit.
  • Je bloeddruk gaat er van omlaag: een middagdutje zorgt ervoor dat je bloeddruk omlaag gaat, voornamelijk na stressvolle gebeurtenissen. Het is niet voor niets dat slaaptekort onder andere zorgt voor een verhoogde bloeddruk en hart- en vaataandoeningen vergroot. Overdag slapen kan dus een positieve werking hebben op je gezondheid en de werking van je hart.
  • Je stressniveau daalt er door

Tip: Zorg er voor dat je middagdutje nooit langer dan een half uur duurt, anders wordt je juist heel erg duf wakker.

Lees ook: