Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Zo voorkom je maagzuur

Zo voorkom je maagzuur

Zo voorkom je maagzuur

Brandend maagzuur is ontzettend vervelend. Wanneer je jezelf lekker verwent met een hapje, moet je er al snel voor boeten. Een brandend gevoel in je slokdarm begint op te spelen. De klachten worden vaak verlicht met medicijnen, maar waarom zou je de oorzaak niet aanpakken?

Maagzuur voorkomen

Het aanpassen van je levensstijl kan al een hoop veranderen. Een paar tips op een rijtje!

Eet geregeld kleine hoeveelheden

Grote maaltijden zorgen vaak voor veel klachten. Wanneer je maag erg vol zit, kan de klep tussen je maag en je slokdarm gaan ontspannen. Hierdoor krijgt maagzuur de kans om in de slokdarm te komen. Eet daarom meerdere kleine maaltijden gedurende de dag en ga niet alleen uit van ontbijt, lunch en diner. Ook eten vlak voor het slapengaan is niet verstandig.

Vermijd bepaald voedsel

Sommige snacks en drankjes zorgen voor meer klachten. Pittig eten, vet vlees, patat, citrusvruchten, rauwe uien, tomaten, boter, olie, pepermunt, chocolade en koffie verergeren de klachten vaak. Natuurlijk kun je deze producten af en toe wel eten, maar doe dat met mate.

Drink een glaasje minder

Alcohol heeft een slechte invloed op brandend maagzuur, vooral wanneer je het te vaak of te veel drinkt. Alcohol ontspant de onderste slokdarm, waardoor maagzuur gemakkelijk omhoog komt. Wil je van je klachten af? Misschien moet je een wijntje dan wat vaker laten staan. 

Sporten helpt

Onderzoek wijst uit dat er een sterk verband is tussen symptomen van brandend maagzuur en je BMI (Body Mass Index). Nog een reden om je sportschoenen weer eens uit de kast te halen!

Draag geen strakke kleding

Die strakke skinny jeans staat natuurlijk super leuk. Maar net als buikvet, zorgt te strakke kleding voor druk op je maag. Hierdoor komt maagzuur sneller in je slokdarm.

Hoofd omhoog tijdens het slapen

Wat heeft slapen te maken met brandend maagzuur? Meer dan je denkt! Zorg dat je hoofd tijdens het slapen 15 tot 20 cm hoger ligt dan de rest van je lichaam. Door deze houding kan het maagzuur sneller worden afgevoerd.
Heb je geen verstelbaar bed? Je kunt speciale blokken onder de poten van het hoofdeinde plaatsen.

Stop met roken

Dacht je dat roken alleen slecht was voor je longen? Helaas, ook de spijsvertering wordt erdoor beïnvloed. Net als alcohol, zorgt nicotine ervoor dat maagzuur in de slokdarm kan komen. Daarnaast maak je minder speeksel aan, zodat het maagzuur moeilijker uit de slokdarm spoelt.

Heb jij nog een tip? Deel ‘m!

Lees ook: