Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Komt jouw vakantie in gevaar door de chaos op Schiphol?

Komt jouw vakantie in gevaar door de chaos op Schiphol?

Komt jouw vakantie in gevaar door de chaos op Schiphol?

Heb je plannen voor een leuk tripje in de meivakantie? Of ga je binnenkort een weekendje weg? Houd als je gaat vliegen rekening met drukte en lange wachttijden op Schiphol. Ook schrappen veel luchtvaartmaatschappijen uit voorzorg vluchten. Komt jouw vakantie in gevaar?

Wegens personeelstekorten doet Schiphol een beroep op luchtvaartmaatschappijen om vanaf dit weekend vluchten te annuleren. KLM is daar als een van de eersten al mee begonnen. Wij leggen je uit waar je rekening mee moet houden als je binnenkort vanaf Schiphol vliegt.

Lange wachttijden

In de periode rondom de meivakantie, tussen 23 april en 8 mei, verwacht Schiphol dagelijks gemiddeld 174.000 reizigers. Dit zal zorgen voor lange wachttijden bij het inchecken, bij de douane en aan de gate. Schiphol voorspelde al eerder dat onder meer in de meivakantie de wachttijden zullen oplopen door pesoneelstekort. In de coronacrisis zijn veel werknemers vertrokken, al dan niet gedwongen. Volgens vakbond FNV lukt het niet om genoeg nieuwe werknemers te werven voor de vele vacatures die openstaan.

Grote chaos

De grote staking van het KLM-bagagepersoneel zorgde vorig weekend voor grote chaos en miljoenen euro’s aan schade. Zo’n 150 bagagemedewerkers legden op de eerste dag van de meivakantie onaangekondigd hun werk neer. Hierdoor werden tientallen vluchten geannuleerd. Schiphol moest daarnaast reizigers oproepen om niet meer naar de luchthaven te komen, wegens de extreme drukte.

De bagagemedewerkers van KLM zijn al langere tijd ontevreden over hun arbeidsomstandigheden en salarissen. De druppel die de emmer deed overlopen was de bekendmaking van de KLM-directie dat een deel van de werkzaamheden wordt uitbesteed aan afhandelingsbedrijf Viggo.

Lees ook
Waarom je wijn áltijd uit een wijnglas zou moeten drinken

Nieuwe stakingen?

Goed nieuws: volgens vakbond FNV is de kans op een nieuwe staking door KLM-medewerkers heel klein. David van de Geer, FNV-bestuurder, zegt dat “het signaal dat de medewerkers vorige week afgaven bij de luchtvaartmaatschappij is binnengekomen.” De komende tijd zal FNV ook aanschuiven voor verschillende cao-onderhandelingen bij KLM.

Tips voor een soepele start van je vakantie

Het lijkt er dus op dat er voorlopig niet opnieuw gestaakt zal worden. Heel fijn voor de medewerkers dat ze gehoord worden. En fijn voor jou, dat je vakantie gewoon door kan gaan. Dus, ga je binnenkort vliegen vanaf Schiphol? Dan hebben wij nog een aantal tips voor een soepel begin van je vakantie. Want zeg nou zelf, die begint toch eigenlijk al zodra je op Schiphol bent?

  • Kom op tijd. Er wordt aanbevolen op tijd naar Schiphol te komen, maar niet te vroeg: twee uur voor een Europese vlucht en drie uur voor een intercontinentale vlucht. Dan heb je genoeg speling om alsnog op tijd bij de gate te staan, ondanks de wachttijden.
  • Check je vluchtinfo. Voordat je naar de luchthaven je vluchtinfo checken voorkomt teleurstellingen. Hoe fijn als je thuis al kan zien dat je vlucht vertraagd of geannuleerd is, in plaats van onderweg of ter plekke.
  • Check online in. Online inchecken versnelt het proces ter plaatse, net als thuis al een controle doen voor de geldigheid van paspoort en reisdocumenten.
  • Splits op. Ga je als gezin op reis? Laat dan een persoon in de rij staan bij de bagage dropoff of het inchecken. Dan kan de rest, zeker als er kids bij zijn, rustig ergens anders wachten.
  • Relax. Take it ea-hea-sy. Je gaat op vakantie! Probeer je niet te druk te maken over dingen die je niet kan veranderen, zoals een lange wachtrij. Accepteer het en weet dat je over enkele uren heerlijk ontspannen op je vakantiebestemming bent.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Luchtvaartnieuws/ Metronieuws | Beeld: Gettyimages