Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Koffiedrinkers leven langer: het bewijs

Koffiedrinkers leven langer: het bewijs

Koffiedrinkers leven langer: het bewijs

Krijg je ook steeds commentaar als je opnieuw een wandelingetje maakt richting de koffieautomaat? Vanaf nu heb je het ideale excuus. Uit een nieuwe studie blijkt namelijk dat koffiedrinkers langer leven.

Drie tot vijf kopjes koffie per dag

Het onderzoek werd uitgevoerd aan the Harvard School of Public Health en werd gepubliceerd in Circulation. In de studie werd er een link gezocht tussen het drinken van koffie en je levensduur.

Goed nieuws dus voor koffielovers. Het onderzoek heeft aangetoond dat wie dagelijks drie tot vijf kopjes drinkt, vijftien procent minder kans heeft om vroegtijdig te overlijden. De resultaten werden vergeleken met niet-koffiedrinkers. Wie wel koffie drinkt, heeft bovendien ook minder kans op hart- en vaatziekten, diabetes en de ziekte van Parkinson.

Drink koffie wel met mate

Wel is het belangrijk dat je niet meteen een abonnement neemt op je favoriete drankje. De onderzoekers adviseren om je koffieconsumptie te beperken en niet meer dan vijf kopjes per dag te drinken.

De studie toont ook aan dat het niet de cafeïne is die voor deze voordelen zorgt. Wie af en toe graag eens een decafeïne koffie drinkt, heeft ook kans op een langere levensduur. De onderzoekers weten niet wat de precieze oorzaak is, maar vermoeden dat het aan de soort koffiebonen ligt. Deze kunnen bepaalde ontstekingen of infecties verminderen.

Er is nog werk aan de winkel

Het onderzoek is uitgevoerd met een vrij kleine doelgroep. De testpersonen waren allemaal werkzaam in de medische sector, kwamen uit de middenklasse en waren ook hoger opgeleid. Ook moet er verder onderzoek gedaan worden naar de soort koffie. Er werd immers geen onderscheid gemaakt tussen zwarte koffie, koffie met melk of koffie met suiker.

Lees ook:

 

Beeld: Corbis