Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Interview: Mieke Kosters over Bitterzoet

Interview: Mieke Kosters over Bitterzoet

Interview: Mieke Kosters over Bitterzoet

Nieuw op LINDA.tv is Bitterzoet. Een komische dramaserie, speciaal voor vrouwen om online te bekijken. 

Bitterzoet

Vriendinnen Anna, Caro en Esmée zijn dertigers en kennen elkaar al sinds hun studententijd. Ze hebben alle drie een eigen leven, maar zien elkaar nog regelmatig. Daten, rimpels, seks, opvoeding… niets blijft onbesproken. De verhalen zijn gebaseerd op het blog wine-up.nl van Mieke Kosters en Yvanka van der Zwaan. Flair sprak met Mieke!

Wine-up is een blog van jou en vriendin Yvanka van der Zwaan. Hoe is het idee ontstaan?

“Het idee voor onze blog is twee jaar geleden ontstaan toen we uiteten waren met onze vriendinnen uit onze studententijd. Het was weer echt zo’n ouderwets gezellige avond, alleen dan wel twintig jaar verder, haha. En dus met heel andere problemen: Scheidingen, een burn-out, onze kinderen, ouders die oud werden… We hebben, ondanks de ernst van de issues,  zoveel gelachen. We dronken wijn en dachten toen, dit moeten we vaker doen! Maar dat komt er dan niet van en dus zeiden we tegen elkaar, waarom schrijven we het niet op? Herkenbare verhalen om te delen. Dat maakt het leven een stuk leuker! Dus niet zeurderig, maar verhalen met veel zelfspot en humor. Ik vind schrijven heel leuk natuurlijk, en vriendin Yvanka schrijft ook al van jongs af aan. Dus we dachten, laten wij dat dan samen doen.”

Waarom hebben jullie gekozen voor een pseudoniem?

“Omdat we niet alleen over ons eigen leven schrijven. We krijgen elke week wel een app’je met ’Ik heb weer een wine-up!’ en dan volgt er een verhaal van een vriendin. Een wine-upje  staat inmiddels symbool voor wanneer iemand een grappig verhaal of iets geks heeft meegemaakt. Verhalen delen onder een andere naam maakt ook dat we vrijer schrijven.”

Hoe is LINDA.tv bij jullie terecht gekomen?

“Toen we begonnen met wine-up was het vooral bedoeld voor onze omgeving, maar het is natuurlijk ook niet leuk als helemaal niemand het leest. Gelukkig ging het heel hard, kregen we veel lezers en ontplofte het heel snel. Ik sprak erover met mijn uitgever, die wilde er wel een boekje van maken. Het boek was nog niet uit of de rechten waren al verkocht! TALPA. wilde internet televisie maken, tv voor de toekomst. En dit paste daar perfect bij! Korte verhalen met humor. Will Koopman ging toen op vakantie samen met Jildou van der Bijl (hoofdredacteur LINDA.) en liet het boekje aan haar lezen. Vanaf toen ging het heel snel. Het boek kwam uit in mei, vanaf juni werden de super grappige scenario’s bedacht door Roos Schlikker voor de serie en in oktober vonden de opnames plaats.”

Zijn jullie betrokken geweest bij de productie?

“Nee, maar we waren wel bij de brainstorms om thema’s voor afleveringen te bedenken. En ook zijn we op de set geweest. Onze kinderen hebben zelfs nog gefigureerd!”

Een blog, een boek en nu een serie, wat komt er nog meer?

“Deze vrijdag is mijn debuut als columniste in Telegraaf Vrouw, het blad. En voor de rest is het echt een uit de hand gelopen hobby. Inmiddels heb ik zes afslankboeken geschreven, geef ik afslanktrainingen en inspiratie events, dat is echt mijn werk. De rest is erbij gekomen. Ik wil vooral kansen pakken, dingen doen die ik leuk vind. En dat doe ik dus! Zolang dat kan, ga ik gewoon door. Wat dat betreft ben ik meer ondernemer dan schrijver.”

 

Bitterzoet is vanaf 28 januari elke donderdag vanaf 20.00 uur te zien op LINDA.tv.

Lees ook: