Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Wat is een infobatical?

Wat is een infobatical?

Wat is een infobatical?

Infobatical komt van het woordje sabbatical. Een sabbatical is een periode (weken, maanden, jaren) waarin mensen vrij nemen van werk om te gaan reizen of iets te doen wat ze écht leuk vinden. Deze periode is vaak nodig om even tot rust te komen of het brein leeg te maken van verantwoordelijkheden en de dagelijkse sleur.

Een sabbatical is eigenlijk een grote oplader, of reset-knop! Anno 2014 krijgen we steeds meer kriebels om een moment van rust te creëren van de iPhones, iPads, tablets, computers… van de emails, sms’jes, app’jes, voice-berichtjes, Facebook-berichten, tweets, instragrams, snapshots en Skype-gesprekken. De generatie van nu spreekt dus over een infobatical. Weg met de overload aan informatie op internet. Er even tussenuit…

Infobesitas

De behoefte aan een infobatical komt voort uit infobesitas. Door de enorme groei van de smartphone werden we verslaafd aan informatie en communicatie. Bang om dingen mis te lopen, iets te missen… we zijn informatie-junks geworden.

Hoe houd je een infobatical?

Je kunt op meerdere manieren een infobatical houden. Eén daarvan is leechblokken, een eenvoudig extraatje om te installeren voor de webbrowser Firefox waarmee je websites blokkeert. Bijvoorbeeld tijdslurpende sites als Facebook, Instagram en Twitter. Kom je toch in de verleiding een van deze websites te bezoeken, dan krijg je de melding dat de site tijdelijk geblokkeerd is. De meest gebruikte manieren tot nu toe – om een infobatical te houden – zijn voornamelijk het op stil zetten van je telefoon, wifi uitschakelen zodat je geen toegang hebt tot internet of de boel op vliegstand zetten.

Uit het onderzoek van YoungWorks is gebleken dat met name in periodes waarin jongeren hard moeten studeren, er behoefte is aan een infobatical. Een infobatical zou volgens hen studie- of werkprestaties positief beïnvloeden. Een infobatical is dus zo gek nog niet, vinden de meeste jongeren. Bij het behalen van goede studie- of werkresultaten kan het internet en/of smartphone erg afleiden.

Kende jij deze nieuwe term, infobatical?