Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Help je huisdier oudjaar door

Help je huisdier oudjaar door

Help je huisdier oudjaar door

Oud en nieuw is niet voor iedereen een feestje. Onze harige huisgenootjes veranderen tijdens het knalfestijn vaak in een bang, piepend hoopje ellende. Met deze tips maak je oud en nieuw iets dragelijker voor je huisdier.

Veilig plekje

Laat je huisdier zelf een fijn plekje zoeken waar hij zich veilig voelt en probeer hem daar niet vandaan te halen.

Overdrijf niet

Ga je bange beestje niet overdreven troosten, aaien en belonen met allerlei lekkers. Je beloont hem dan voor zijn bange gedrag en leert hem dat angstig gedrag aandacht oplevert. Toch is straal negeren ook niet de oplossing. Laat je huisdier lekker bij je zitten als hij dat wil, maar ga gewoon door met waar je mee bezig was. Er is niets aan de hand!

Beloon

Goed gedrag verdient een beloning. Geef een rustig dier dat geen angst vertoont een aai over de bol en een lekker extraatje.

Jij bent het voorbeeld

Schrik je zelf van iedere vuurwerkknal? Dan beïnvloed je waarschijnlijk ook het gedrag van je hond. Doe alsof er niets aan de hand is, zodat je hond niet onzeker wordt en zelf ook gaat schrikken. Dieren kunnen elkaar onderling ook beïnvloeden. Het is daarom aan te raden een bang beestje niet bij een dier te zetten dat (nog) niet bang is.

Gordijnen dicht

Je kunt het vuurwerklawaai verminderen door alle ramen te sluiten, de gordijnen dicht te doen en de radio of televisie aan te zetten. De knallen van buiten zijn zo minder goed te horen en je huisdier kan niet in blinde paniek naar buiten rennen.

Kleine dieren

Ook kleine beestjes als vogels, cavia’s en konijnen kunnen bang worden door vuurwerk. Je kunt een dekentje over hun kooi leggen, zodat ze minder last hebben van de flitsen en geluiden.

Vuurwerkmuziek

Ja, het bestaat echt! Vuurwerkmuziek. Door middel van een app of cd met vuurwerkgeluiden kun je je liefste huisgenootjes langzaam laten wennen aan de knallen. Zet deze ruim voor oudejaarsavond op en zet het geluid steeds iets harder. Het is belangrijk dat je, terwijl je dat doet, géén extra aandacht aan je huisdier besteedt. Hierdoor leert het beestje dat er niets is om bang voor te zijn. Deze tip komt nu misschien te laat, maar is handig om volgend jaar eens te proberen.

Medicatie

In het uiterste geval kun je kiezen voor een kalmerend pilletje. Verdiep je hier wel goed in, want in sommige medicijnen zitten stofjes (zoals acepromazine) die er juist voor zorgen dat je beestje nog gevoeliger wordt voor geluid.