Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > 83% schaamt zich voor haar lichaam

83% schaamt zich voor haar lichaam

83% schaamt zich voor haar lichaam

83% schaamt zich voor haar lichaam. Dat is een van de opvallendste uitslagen van de online Grote Flair Schaamte Enquete die we onlangs hielden. Ook van gênante kwaaltjes en zelfs onze partner krijgen we soms een rood hoofd. Het goede nieuws: schaamte is óók nuttig.

Uitslag van de Grote Flair Schaamte Enquete

Dat je regelmatig oude afleveringen van Barbie’s bruiloft kijkt of al moet huilen bij de film Smurfen 2 hoeft je potentiële geliefde natuurlijk niet te weten. En je schaamt je nog dood als je denkt aan hoe je beste vriendin keek toen uitkwam dat je een geheim van haar tóch had doorverteld. Zo zijn er zo veel dingen waarvoor we ons schamen. De troep in huis, een scheetje dat ontsnapt op een ongelegen moment, onze broccoli-dijen, depressieve stemmingen of dronken flirtgedrag op een werkborrel. Al deze dingen hebben één ding met elkaar gemeen: je schaamt je ervoor, omdat je bang bent dat anderen jou daardoor minder positief beoordelen of zelfs afkeuren. Zullen de mensen die jij belangrijk vindt, je nog wel leuk vinden? ‘Schaamte is een van de heftigste emoties die er is, het is een intens gevoel. Het gaat namelijk over het beeld dat je van jezelf hebt, over de kern van wie of wat je bent. Incompetent bijvoorbeeld, als je een steek hebt laten vallen op je werk. Of je vindt dat je niet deugt, als je iets hebt doorverteld. Dat is heftig, want je wilt er juist bij horen, aardig worden gevonden. Dat is een diepe menselijke behoefte,’ legt schaamteonderzoeker Stephanie Welten uit. Zij is universitair docent gezondheidscommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam.

Schaamte: je leert ervan

Als we een hoofd als een biet krijgen, vinden we dat vooral vervelend en onhandig. Maar schaamte kan juist heel nuttig zijn, zegt Stephanie: ’Het zorgt er namelijk voor dat je je gedraagt in lijn van de groep waartoe jij behoort, dat je geen normen of grenzen overschrijft. En heb je toch iets gedaan waarvoor je je schaamt, dan zul je je fouten goed willen maken door beter je best te doen. Je wilt je positie immers veilig stellen. Dat is het mooie van schaamte: je leert ervan. Ook zorgt het ervoor dat we niet alleen in ons eigen belang handelen, en als groep goed blijven functioneren.’

Wist je dat?

Wist je dat uit het onderzoek is gebleken dat 26 procent depressies, onzekerheid en (sociale) angsten liever privé houdt? En dat 66 procent van de vrouwen wakker kan liggen van een stomme vraag?

Deze week in Flair

Meer weten? Lees de hele uitslag van de Grote Flair Schaamte Enquete deze week in Flair 34.