Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Gratis plastic tassen vanaf nu verboden, zo zit dat!

Gratis plastic tassen vanaf nu verboden, zo zit dat!

Gratis plastic tassen vanaf nu verboden, zo zit dat!

In de supermarkt is het inmiddels vanzelfsprekend: een paar cent extra betalen voor een plastic draagtas. Dat geldt vanaf nu ook voor alle winkels. Om het gebruik van plastic tassen te verminderen is sinds dit nieuwe jaar het plastictasjesverbod ingegaan. Lees snel verder!

Minder plasticafval

Het plastictasjesverbod in Nederland maakt deel uit van een grotere Europese aanpak, om het aantal plastic draagtassen te verminderen. In 2010 werden er naar schatting 98,6 miljard plastic tassen gebruikt in Europa, zo’n 198 tassen per inwoner. Jeetje, een hele boel dus! Omdat de meeste plastic tasjes in de prullenbak verdwijnen, heeft de EU alle lidstaten verplicht het gebruik van plastic tasjes te verminderen. Nederland is een van de eerste landen.

Gratis plastic tassen

Overigens zijn er wel een paar uitzonderingen. Zo zijn plastic tasjes die noodzakelijk zijn vanwege de functionaliteit of de voedselveiligheid wel gratis. Denk aan soep of verse vis bijvoorbeeld. Ook mogen papieren of stoffen tassen wel gratis weggegeven worden.

Prijs

De prijs voor een plastic draagtas mogen winkeliers vanaf nu zelf bepalen. De adviesprijs vanuit de overheid is 25 cent, maar winkeliers mogen bijvoorbeeld ook 5 cent ervoor vragen.

Wat vind jij van het plastictasjesverbod? Laat het Flair weten!

Lees ook: