Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Vanaf nu standaard coronastempel in vaccinatieboekje: is het gele boekje een geldig vaccinatiebewijs?

Vanaf nu standaard coronastempel in vaccinatieboekje: is het gele boekje een geldig vaccinatiebewijs?

Vanaf nu standaard coronastempel in vaccinatieboekje: is het gele boekje een geldig vaccinatiebewijs?

Vanaf maandag 7 juni zetten alle GGD’en een stempel in de gele inentingsboekjes van de gevaccineerden die daar bij de priklocatie om vragen. Veel GGD’en deden dat al, maar nog niet allemaal.

Tienduizenden boekjes besteld

Vorige week werd bekendgemaakt dat alle GGD’en vanaf maandag gaan stempelen. Na dat bericht op donderdag zijn er dezelfde dag nog 50.000 gele boekjes besteld bij uitgever SDU. Vrijdag kwamen daar nog zeker 20.000 bestellingen bij. Een aantal GGD’en is vrijdag al begonnen met stempelen.

Prikken aantonen

Het vaccinatieboekje van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is al jaren in omloop en wordt vooral gebruikt door mensen die veel reizen. Bepaalde landen eisen ook prikken tegen bepaalde ziekten en die kunnen met het boekje worden aangetoond. De GGD raadt mensen aan om de registratiekaart van de prikken bij het boekje te houden.

Al gevaccineerd, maar geen stempel?

Mensen die al gevaccineerd zijn, kunnen ook een stempel krijgen als ze dat willen. Daarvoor moeten ze met hun vaccinatieregistratie en het gele boekje naar de vaccinatielocatie gaan, laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten. Het kan zijn dat GGD-regio’s dat alleen op vaste tijden en op een centrale plek doen. Daar wordt nog aangewerkt.

Problemen voor ouderen

Vorige week meldde ouderenbond ANBO dat ouderen die geen moderne smartphone hebben of lastig kunnen omgaan met een computer, zich zorgen maken dat ze van de zomer niet naar het buitenland op vakantie kunnen gaan. De seniorenorganisatie vindt dat ouderen met een simpel papieren vaccinatiepaspoort moeten kunnen reizen. In de plannen voor een Europees coronapaspoort gaat de aandacht nu vooral uit naar een digitale versie, een QR-code in een app op de telefoon.

Lees ook
Goed coronanieuws: vaccins werken tegen alle varianten van het virus

Gele boekje als geldig vaccinatiebewijs

Over het gele boekje als geldig vaccinatiebewijs zegt de Rijksoverheid op haar website: “Er zijn op dit moment geen internationale afspraken over het gele boekje als corona-vaccinatiebewijs. Dat geldt ook voor bijschrijvingen in het gele boekje. Wel kan het voor uw eigen administratie handig zijn al uw vaccinatiegegevens bij elkaar te bewaren.” En over het Europese coronapaspoort: “Op dit moment werkt de Europese Commissie wel aan het EU Digitiaal Corona Certificaat als corona-vaccinatiebewijs. Naast het digitiale certificaat werkt de commissie ook aan een papieren certificaat. De commissie kijkt ook hoe u dit papieren certificaat kunt combineren met het gele boekje als vaccinatiebewijs. Zodat u ook naar landen buiten Europa waar het DCC niet als bewijs wordt geaccepteerd kunt reizen of voordelen heeft van uw coronavaccinatie.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: ANP