Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Hoe ontspannen ben jij?

Hoe ontspannen ben jij?

Hoe ontspannen ben jij?

In kleine of grote situaties, we krijgen er allemaal wel eens mee te maken: stress. Maar wat is het en waarom hebben we het nodig?

Wat is stress?

Stress is een biologische reactie op een situatie die ons psychisch raakt: een ruzie met je man, te laat komen, schrikken, afgewezen worden of op het laatste moment erachter komen dat dat etentje vanavond is. Stressdeskundige Suzan Kuijsten schreef het boek Hollend voor je stress uit: ‘We hebben twee afdelingen in ons lijf: afdeling inspanning en afdeling ontspanning. Ze zijn nooit tegelijkertijd actief, maar hebben invloed op onze gemoedstoestand. Bij stress maakt ons lijf adrenaline en het stresshormoon cortisol aan. We hebben meer zuurstof nodig, de hartslag gaat sneller kloppen en onze spieren spannen aan. Ons lijf moet reorganiseren om zichzelf te beschermen tegen het gevaar en legt onder andere het spijsverteringsstelsel en immuunsysteem plat. Zodra de stress verdwijnt, maakt ons lijf het beloningsstofje endorfine aan: we hebben het gered! De stress blijft als ons lijf onvoldoende terugschakelt.’

Feitjes en fabeltjes

  • Jaarlijks lopen bijna 1 miljoen mensen het risico op een burn-out of andere werkgerelateerde psychische ziekte.
  • In totaal melden werknemers zich 7,5 miljoen dagen per jaar ziek door werkstress. Dat kost Nederland 1,8 miljard euro.
  • Een veeleisende baan kan stressvol zijn, maar het kan ook andersom: van een gebrek aan uitdaging en verantwoordelijk kunnen we ook onder spanning staan.

Enquête

Wij vragen ons af hoe ontspannen de Flair-lezeres is. Vul hieronder de mini-enquête met drie vragen in. Het hele artikel over stress en de resultaten van de enquête lees je binnenkort terug in de Flair!

[poll id=”62″]

[poll id=”63″]

[poll id=”64″]