Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Eerste hulp bij een kwallenbeet

Eerste hulp bij een kwallenbeet

Eerste hulp bij een kwallenbeet

Weet jij wat je moet doen als je geprikt wordt door een kwal? Helpt het echt door op de wond te plassen? 

Kwallenbeet

De tentakels van kwallen bevatten duizenden minuscule harpoentjes, waaruit een kwal gif kan spuiten zodra het in aanraking komt met onze huid. Dat kan trouwens ook als de kwal niet meer leeft, want de harpoentjes sterven niet direct af. Het gif kan zorgen voor pijnlijke rode bultjes op je huid die aanvoelen als het prikkelende en jeukende gevoel van een brandnetel.

Plassen

Je hoort het wel vaker: plassen op een kwallenbeet helpt de pijn te verzachten. Maar dat blijkt in werkelijkheid niet zo’n goed idee. De urine kan er juist voor zorgen dat het extra gaat prikken, waardoor de pijn van de kwallenbeet even niet meer zo erg lijkt. Dat het de pijn verzacht is dus niet echt zo.

Zeewater

Wat wel helpt is om de kwallenbeet met zeewater goed schoon te spoelen. Doe dit niet met zoet water, want dan gaan de resten van de tentakels nog meer prikken. Schraap dan met de achterkant van een mes de resten van de tentakels op je huid weg. Blijft de pijn aanwezig? Laat je dan adviseren door de dokter. Hij of zij kan jou dan adviseren eventueel tabletjes te nemen of een zalfje te gebruiken.

 

Lees ook: