Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Een slaapvoet, zo irritant

Een slaapvoet, zo irritant

Een slaapvoet, zo irritant

Een slaapvoet, je kent het wel. Je staat op nadat je een tijdje in dezelfde houding hebt gezeten en plotseling voel je een verdoofd en tintelende kriebel in je voet (of been, of arm, of billen). Wat is het precies en wat doe je ertegen? 

Een slaapvoet

Een slaapvoet kan soms een tintelend of prikkend gevoel geven. Het doet niet echt pijn, maar voelt wel een beetje raar. Als je het been wilt optillen of verplaatsen, voelt hij slap aan en kun je hem niet meer vrij bewegen. Hoe komt dat zo?

De tinteling ontstaat doordat bepaalde zenuwen worden afgekneld. Dan worden er geen seintjes meer gegeven van de hersenen naar de voet. Maar bepaalde zenuwen worden op dat moment sterker gestimuleerd en geven dan juist meer signalen door. Hierdoor ontstaat er een tintelend gevoel. Hét signaal dat je de boel weer moet gaan bewegen door een andere positie aan te nemen.

Het gevoel van een slapend ledemaat kan ook ontstaan als je lange tijd op je arm ligt (in bed of op de bank), met je benen gekruist over elkaar zit of knellende schoenen draagt.

Bewegen

Als je  je slaapvoet weer langzaam beweegt, trekt het gekke gevoel vanzelf weer weg. Neem de tijd, want door het verdoofde gevoel sta je wat minder stabiel op je benen en kun je makkelijker je evenwicht verliezen.

Voorkomen

Een slaapvoet of slapende ledematen kunnen geen kwaad.  Verander regelmatig van houding om het te voorkomen en zit niet lang met je benen over elkaar. Probeer tijdens het slapen ’s nachts ook niet op je arm of hand te gaan liggen.

Fabel

Het is overigens een fabel dat een been dat slaapt makkelijk zou breken. Hier hoef je niet bang voor te zijn!

Fysio

Heb je er heel erg vaak last van? Dan kan er wellicht meer aan de hand zijn en doe je er goed aan om even naar de dokter te gaan. Is er geen achterliggende oorzaak, maar is het wel vervelend en wil je er iets aan doen? Een fysiotherapeut kan je helpen om iets aan slapende armen, benen, voeten of handen te doen!

 

Wat doe jij als jouw been of voet slaapt? 

Lees ook: Nóóit meer last van muggen (trucje!)