Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Drukte op Schiphol: met deze tips kom je zo probleemloos mogelijk aan op je vakantiebestemming

Drukte op Schiphol: met deze tips kom je zo probleemloos mogelijk aan op je vakantiebestemming

Drukte op Schiphol: met deze tips kom je zo probleemloos mogelijk aan op je vakantiebestemming

Vakantiegangers opgelet! Heb jij voor de komende weken of de zomervakantie een vliegticket geboekt om via Schiphol te reizen? Dan kan je rekenen op uren in de rij staan voor de incheckbalie en daarna ook nog een bij de douane. Geen zin in lange wachtrijen? Dit zijn een aantal tips om als reiziger zo rustig mogelijk te reizen naar je vakantiebestemming.

Drukte

Door een personeelstekort op Schiphol zijn er ellenlange wachtrijen, veel vertragingen en gecancelde vluchten. “De drukte op Schiphol had zeker voor onze klanten ook consequenties”, aldus een woordvoerder van touroperator Corendon. “Er waren lange wachtrijen, vooral bij de security, met alle bijbehorende stress. Hierdoor waren er ook veel vertragingen. Voor zover we kunnen inschatten hebben vrijwel geen klanten hun vlucht gemist.”

Vertrek vanaf Duitse vliegvelden

Door de chaos op Schiphol zijn er door Corendon vliegvakanties aangeboden met een vertrek vanaf vliegvelden in Duitsland. Er zijn 100.000 plekken beschikbaar gesteld voor Nederlandse en Belgische reizigers die wel via Duitsland willen reizen naar hun vakantiebestemming. “Die plekken zijn voor mensen die nu hun vakantie boeken. Mensen die al een vliegticket hebben, kunnen tot zes weken voor vertrek gratis hun vakantie omboeken”, aldus een woordvoerder.

Er is ook een regeling gemaakt om de wachttijden op Schiphol te verkorten. Corendon en Transavia reizigers kunnen nu namelijk online inchecken en de koffer pick-up service aan hun boeking toevoegen. “De koffers worden dan thuis opgehaald. Zij hoeven dan in ieder geval niet in de rij te staan om in te checken.”

Drukte tot aan zomervakantie

Een woordvoerder laat weten dat er wordt gerekend op dagelijkse passagiersaantallen die vergelijkbaar zijn met die van de meivakantie. Door de drukte, personeelstekorten en een staking zijn er toen veel vluchten geannuleerd op de luchthaven. Een aantal vluchten moesten zich aanpassen en vertrokken vanuit Rotterdam en Eindhoven.

Schipholtopman Dick Benschop geeft belangrijk advies aan de reizigers die de komende weken via Schiphol reizen. Volgens hem is het aan te raden is om de informatie van de luchtvaartmaatschappijen goed in de gaten te houden. “Wij gaan intussen alles op alles zetten”, laat hij weten.

Omboeken

Een woordvoerder van Transavia geeft het advies om je vlucht om te boeken via regio-velden Amsterdam, Rotterdam of Eindhoven als je een flex-ticket hebt. “Naar veel populaire bestemmingen vertrekken we ook vanaf Eindhoven, je betaalt alleen extra kosten als het ticket dat je gaat kopen duurder is.”

Het bedraagt een tientje als je je vlucht boekt om een flex-ticket aan te schaffen. Als jij ervoor gekozen hebt om dit niet te doen dan kan je de vlucht ook omboeken, maar dan betaal je extra. De wijzigingskosten bedragen ongeveer 35 euro per stoel, dit bedrag is exclusief de kosten van een nieuwe ticket.

Regionale vliegvelden

KLM biedt geen mogelijkheid aan om te veranderen naar regionale vliegvelden, aangezien KLM grotendeels vanuit Schiphol vliegt. Een woordvoerder van KLM zegt hierover: “We zijn met de luchthaven in gesprek om deze drukte goed te laten verlopen. Er worden verschillende opties besproken.”

Je zou kunnen denken dat alleen met handbagage reizen het probleem oplost, echter is dit niet zo. “Een volle handbagagetas kan bij security meer tijd in beslag nemen dan een rugzak met alleen een boek erin. Er is helaas nog geen eenduidend antwoord voor de lange wachtrijen.”

Op tijd komen

Een woordvoerder van TUI laat weten dat het van belang is om op tijd te komen. “Je kunt als reiziger vrij weinig doen om dit probleem te omzeilen. Het enige dat ik kan zeggen is: kom op tijd en check waar mogelijk online in.”

De luchtvaartmaatschappijen geven aan dat het handig is om drie uur van te voren op Schiphol aanwezig te zijn. De woordvoerder laat weten dat het dus niet zinvol is om eerder te komen. “Dan zijn de incheckbalies nog niet open.”

Schiphol vermijden

Mensen die zeven uur van te voren aanwezig zijn op Schiphol houden de mensen die er vier uur van te voren zijn op, laat reisbranchevereniging ANVR weten. “Mensen komen veel vroeger om het zekere voor onzekere te nemen, maar dat kan dus ook averechts werken.”

Om de drukte iets te kunnen vermijden raadt ANVR aan om zoveel mogelijk met alleen handbagage te reizen en gezondheidsverklaringen en QR-codes paraat te houden. Als er mensen zijn die nog vliegtickets moeten boeken voor de zomer, dan kunnen ze beter reizen via de regionale luchthavens en Schiphol dus over te slaan.

Lees ook
Terug van weggeweest: Marieke Elsinga vanaf maandag weer te horen bij Qmusic

Stressvrij in de rij

De veiligheidscontrole is de plek waar de mensen het meeste ophopen en waar dus de langste rijen ontstaan. Nu is de grote vraag natuurlijk hoe je jezelf een beetje rustig houdt als je nog in een lange rij staat terwijl je haast hebt.

“Je kunt wel stressen in de rij, maar je hebt geen invloed op het proces, dus het heeft geen zin je eindeloos druk te maken. Blijf in het hier en nu, doe wat je kunt en laat het dan los. Je bedenkt wel een oplossing als je die vlucht niet haalt”, zegt stress-expert Suzan Kuijsten tegen RTL Nieuws.

“Stress heeft vooral met mindset te maken: natuurlijk mag je balen van de hele situatie, maar blijf er niet in hangen. Iedereen om je heen zit in hetzelfde schuitje. Probeer er het beste van te maken. Stress is besmettelijk, maar positiviteit ook. Laat jij het licht zijn, dan zul je zien dat mensen om je heen ook relaxter worden”, aldus Kuijsten.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty Images