Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Festivalliefhebbers en feestgangers opgelet: dít zijn de nieuwe regels rondom festivals en andere evenementen

Festivalliefhebbers en feestgangers opgelet: dít zijn de nieuwe regels rondom festivals en andere evenementen

Festivalliefhebbers en feestgangers opgelet: dít zijn de nieuwe regels rondom festivals en andere evenementen

Het is nog maar de vraag of we überhaupt nog weten hoe het moet: feesten alsof je leven er van afhangt. Het is immers al zo lang geleden dat we een échte fuif hebben gehad. Laat staan een heel weekend feesten op een festival. Maar goed, we hebben goed nieuws voor de feestgangers onder ons: het kabinet is vandaag namelijk met een besluit over de vernieuwde coronaregels rondom festivals en andere evenementen gekomen. 

Coronaregels festivals

Vandaag (vrijdag) nam het kabinet een besluit over onder welke voorwaarden evenementen weer van start mogen gaan én wanneer de volgende stap van het zogeheten ‘openingsplan’ is. De regels zijn nét bekend geworden en dit zijn ze. Dit gaat vanaf 30 juni in.

Eendaagse evenementen

Eendaagse evenementen met toegangsbewijzen op moeten op een afgesloten locatie plaatsvinden. Dit mag wél met reguliere capaciteit en zonder 1,5 meter afstand. Een harde eis is wel dat je getest moet zijn óf een vaccinatiebewijs moet hebben.

Meerdaagse evenementen

Meerdaagse evenementen – dus veel festivals – mogen maximaal 24 uur duren. Daar zit maximaal één overnachting bij. Per dag zijn er 25.000 bezoekers welkom. Echt lange festivals moeten dus nog even op zich laten wachten.

Doorstroomevenementen

Voor zogenaamde ’doorstroomevenementen’ zonder toegangstesten gelden wéér andere regels. Daar mag maar één bezoeker zijn per tien vierkante meter mét 1,5 meter afstand. Het is belangrijk dat bij alle drie de soorten evenementen de organisatoren ervoor moeten zorgen dat alle regels ook daadwerkelijk gehanteerd worden, anders volgt er een boete.

Anderhalve meter afstand

Vanaf het begin van de coronacrisis moesten we ons aan de anderhalve meter afstand houden Het was soms moeilijk, maar uiteindelijk moesten we er maar aan wennen. Het is natuurlijk de bedoeling dat we zo snel mogelijk weer ‘normaal’ kunnen leven. Daarom stond het loslaten van de regel (en dan vooral bij festivals) dan ook hoog op de agenda bij het kabinet.

Op tijd regelen

De reden dat het kabinet er nu al over beslist, is zodat organisatoren van dergelijke evenementen dan tijdig vergunningen kunnen aanvragen. De burgemeesters hebben aangegeven dit ook op tijd te willen weten, zodat alles snel duidelijk wordt.

Openingsplan

We hadden het net al eventjes over het ‘openingsplan’ die op verschillende data is vastgezet.  Op deze data zouden verschillende dingen weer open mogen gaan. De volgende stap staat nu op 30 juni, maar het kabinet liet weten dat dit kan vervroegen naar 26 juni. Het gaat nu namelijk zo goed met de cijfers en vaccinaties, dat steeds meer mogelijk is. En dat is natuurlijk supergoed nieuws.

Lees ook
Dít zijn waarschijnlijk de coronamaatregelen in Europa in de zomervakantie

Andere maatregelen

De versoepelingen gaan natuurlijk niet alleen over festivals en andere evenementen. Vanaf 26 of 30 juni krijgen mensen dan het advies om maximaal acht bezoekers per dag te ontvangen. Ook gaat de maximale groepsgrootte binnen naar honderd en er zal meer mogelijk zijn voor sport, cultuur en horeca. Wat we er wel echt over moeten zeggen is dat dit allemaal nog niet vaststaat, maar dat het er in ieder geval wél heel goed uit ziet.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Getty