Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Reizigers vanuit én naar België gecontroleerd op coronabewijs: geen bewijs = boete aan je broek

Reizigers vanuit én naar België gecontroleerd op coronabewijs: geen bewijs = boete aan je broek

Reizigers vanuit én naar België gecontroleerd op coronabewijs: geen bewijs = boete aan je broek

Reizigers die vanuit België terug naar Nederland reizen, kunnen vanaf zondag gecontroleerd worden op hun coronabewijs. Dat meldt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. Reizigers die tijdens een controle geen coronabewijs bij zich hebben, krijgen een boete van 95 euro. In de grensregio aan de grens van Duitsland zijn geen controles.

Geen controles

Dat er geen controles zijn aan de oostkant van Nederland, komt doordat de risicogebieden vooral in het zuiden van Europa liggen. België, delen van Frankrijk, Spanje en delen van Portugal zijn geel.

Coronabewijs

Eind juli werd bekend dat reizigers vanaf twaalf jaar die uit EU-landen met een geel reisadvies komen per 8 augustus een coronabewijs bij zich moeten hebben. Zij moeten dit desgevraagd tonen aan de Koninklijke Marechaussee. Dit kunnen een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs zijn.

CoronaCheck-app

Mensen die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app. Andere reizigers moeten zich voor hun terugreis laten testen in het land waar zij verblijven. Bij een PCR-test is dit maximaal 48 uur voor vertrek, bij een antigeen-test is dit 24 uur. Dit wordt steekproefsgewijs gecontroleerd door mobiele teams, zegt de woordvoerder. Er zullen dan ook geen controleposten van de marechaussee komen. Mensen die niet met een eigen vervoermiddel reizen, worden gecontroleerd door vervoersmaatschappijen.

Naar België?

De Belgische politie heeft in juli 102 bekeuringen van elk 250 euro uitgedeeld aan toeristen die niet aan de inreisvoorwaarden voldeden, zoals volledig tegen Covid-19 zijn ingeënt. Hoeveel van deze betrapte reizigers uit Nederland kwamen is nog niet bekend, zegt een woordvoerster van de federale politie. “We proberen maximaal te controleren”.

Passenger Locator Form

Sinds 1 juli moeten Nederlanders en andere EU-burgers van 12 en ouder die langer dan 48 uur voor hun plezier in België willen verblijven een coronabewijs laten zien. Ze moeten aantonen dat ze volledig zijn gevaccineerd (minimaal twee weken), minder dan 72 uur voor aankomst een negatieve PCR-test hebben ondergaan of zijn hersteld van Covid-19. Ook moeten ze, gevaccineerden inclusief, vooraf een Passenger Locator Form invullen, met gegevens over de verblijfplaats.

‘Ogen en oren openhouden’

De minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden, heeft de luchthaven- en spoorwegpolitie opgedragen vakantiegangers bij aankomst te controleren, en de verschillende politiezones, vooral in de buurt van de Nederlandse, Duitse en Franse grens, gevraagd “de ogen en oren open te houden”, bevestigt commissaris Patrick De Smedt van de politiezone GRENS, waar drie gemeentes in de provincie Antwerpen onder vallen.

Steekproefsgewijs

Grenscontroles gebeuren niet, maar steekproefsgewijs kunnen buitenlandse auto’s aan de kant worden gezet. “We hebben er geen extra ploegen voor ingezet. Maar als we een Nederlandse auto zien met een caravan of een dakkoffer, dan maakt die wel kans op een controle”, vertelt de politiecommissaris. Volgens De Smedt is de vraag dan: reis je door naar een ander land, of verblijf je in België. Documenten hoeven niet per se aangetoond te worden. Of de waarheid wordt gesproken, “voelt de politie wel aan”. Volgens hem zijn er in zijn zone nog geen boetes uitgedeeld.

Lees ook
Toch niet op vakantie? Nederland blijft nog steeds op kleurcode rood

Rode zone

België beschouwt Nederland sinds 17 juli 2021 als rode zone. Dat betekent dat toeristen die bij het inreizen geen coronacertificaat of ander bewijs kunnen overleggen zich moeten laten testen en in quarantaine moeten tot het resultaat negatief is.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty