Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Is een citroensapkuur gevaarlijk?

Is een citroensapkuur gevaarlijk?

Is een citroensapkuur gevaarlijk?

De citroen is van alle markten thuis. Hij reinigt de huid (bye bye mee-eters en vlekjes op je gezicht!), vermindert littekens, laat je nagels glanzen… Om nog maar te zwijgen over zijn briljante schoonmaakfunctie in het huishouden. We moeten ’m vooral niet onderschatten. Maar hoe zit het met een citroensapkuur? Wat houdt dit precies in, is zo’n kuur goed voor ons lijf of juist gevaarlijk en onverantwoord? Flair zoekt het uit. 

Citroensapkuur

De citroensapkuur is een hardcore kuur van tien dagen voor als je snel vocht en pondjes kwijt wilt. Het citroensap heeft een vetoplossende werking, maar omdat er niet genoeg voedingsstoffen in zitten, wordt er ahornsiroop aan toegevoegd. In een citroensapkuur zitten vitamine C van het citroensap en mineralen en koolhydraten van de ahornsiroop. Door het kleine aantal calorieën dat je binnenkrijgt, val je af. Ook is de citroensapkuur bedoeld om het lichaam te laten ontgiften. De kuur geeft je spijsvertering een break, zodat de darmen en andere organen zich opnieuw kunnen opladen met energie en zich kunnen ontdoen van opgeslagen afvalstoffen.

De regels

 • Tien dagen is het maximum. De een heeft na drie dagen alweer behoefte aan eten, de ander houdt het zes dagen vol. Je hoort tijdens de kuur geen honger te hebben, omdat de sapkuur de noodzakelijke voedingstoffen zou bevatten.
 • Ingrediënten:
  – Versgeperst citroensap
  – Ahornsiroop
  – Cayennepeper
 • Neem een maatbeker en voeg 20 eetlepels ahornsiroop en 20 eetlepels citroensap en een mespuntje cayennepeper toe. Giet dit mengsel in een 2-liter-fles en vul ‘m tot de rand met water. Goed voor 8 glazen per dag, de aanbevolen hoeveelheid. Voor de afwisseling kun je er ook nog een beetje water, groene thee of kruidenthee bij drinken. Let op: drink in totaal niet meer dan 3 liter per dag.
 • Neem voldoende rust en sla het sporten tijdens deze ontgiftingsdagen over. Je hebt tijdens de kuur minder energie, houd daar rekening mee.
 • Begin na de kuur met kleine beetjes lichtverteerbaar eten, bijvoorbeeld een salade of een soepje. Breng de spijsvertering weer langzaam om gang. Na ongeveer 3 dagen kun je weer normale hoeveelheden eten, zoals je voorheen ook deed.

Voordelen

Een citroensapkuur stimuleert de vetverbranding, waardoor voedsel sneller wordt verteerd. Ook bevat citroen veel vitamine C. Daarnaast verlaagt het de bloedsuikerspiegel en helpt het de suikerspiegel constant te houden. Ten slotte zorgt citroen ervoor dat je hongergevoel vermindert. Zo nu en dan je lichaam rust geven en ontgiften door middel van een sapkuur, kan geen kwaad.

Nadelen

Het citroensap is een zware belasting voor je lichaam. Met name voor je lever, die een grote hoeveelheid zuur moet afbreken. Dit kan de lever beschadigen. Daarbij is citroensap slecht voor onze tanden, want het tast tandglazuur aan. En met een citroensapkuur ben je vliegensvlug die paar kilootjes kwijt, maar ze komen vaak met hetzelfde tempo weer terug. Het welbekende jojo-effect.

Citroensapkuur gevaarlijk?

Het is moeilijk te zeggen of een citroensapkuur gevaarlijk is of juist gezond. De een heeft er goede ervaringen mee, de ander is er niet over te spreken. Je valt er zeker mee af, maar zoals hierboven beschreven zitten er ook nadelen aan. Als je wat kilo’s kwijt wilt, is en blijft het nog altijd het beste om jezelf de tijd te gunnen. Eet gezond en beweeg voldoende. Je zult zien dat dit op de lange termijn z’n vruchten afwerpt en je ook op gewicht zult blijven.

Wat is jouw ervaring met een citroensapkuur? Laat het ons weten.