Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Als de zorg je teveel wordt

Als de zorg je teveel wordt

Als de zorg je teveel wordt

Wist je dat in Nederland één op de vier volwassenen mantelzorger is? Er zijn 2,6 miljoen mantelzorgers. 1,1 miljoen daarvan geven zowel intensief als langdurig hulp.

Wat houdt mantelzorg precies in?

Je bent een mantelzorger wanneer je langdurig (=meer dan acht uur per week en/of langer dan drie maanden) en onbetaald zorgt voor iemand die chronisch ziek, gehandicapt of hulpbehoevend is. Dat kan een partner zijn, maar ook een vriend, je kind of een ander familielid.

Overbelast

Mantelzorg verlenen kan zwaar zijn, zeker wanneer er veel tijd en (geestelijke) energie in gaat zitten. 71% van de zorgers heeft ook nog betaald werk naast de mantelzorg. Dat kan vrij pittig zijn: 450.000 mantelzorgers voelen zich dan ook overbelast. Het is belangrijk om te weten dat je dan extra hulp kunt inschakelen, zodat je even op adem kunt komen.

Gelukkig is het bij de meeste aanvullende zorgverzekeringen van VGZ mogelijk om een vergoeding te krijgen voor vervangende mantelzorg. Een zorgprofessional neemt hierbij een aantal dagen wat zorgtaken over.

De mantelzorgmakelaar

Ook kun je bij VGZ terecht voor professioneel opgeleide mantelzorgmakelaars, die je kunnen ondersteunen in de zorgtaken. Ze helpen bijvoorbeeld door advies te geven, tijdrovende regelzaken uit handen te nemen of je te verwijzen naar de juiste organisaties die ondersteuning kunnen bieden, zoals de gemeente of – zoals hiervoor genoemd – vervangende mantelzorg.

Meer informatie?

Meer weten over mantelzorg en welke aanvullende hulp VGZ hierbij kan bieden? Op vgz.nl/mantelzorg vind je meer informatie, inclusief een overzicht van alle verzekeringen en de aanvullende vergoedingen die hierbij horen.

Beeld: iStock