Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Alles wat je moet weten over borstkanker

Alles wat je moet weten over borstkanker

Alles wat je moet weten over borstkanker

Blinden blijken sneller ‘foute bobbeltjes’ op te kunnen sporen en ooit zul je aan de hand van een ademtest kunnen checken of je borstkanker hebt of niet. De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van borstkanker op een rij. Want: oktober is borstkankermaand.

Spoort een nieuwe ademtest borstkanker op?

Het Amerikaanse Menssana Research heeft een ademtest ontwikkeld die in staat lijkt te zijn om borstkanker op te sporen. Tijdens een studie onder 244 vrouwen bleek dat bijna alle gezonde vrouwen een normale, oftewel ‘negatieve’, ademtest hadden. Van de vrouwen die een afwijkende, dus ‘positieve’ ademtest hadden, werd in bijna 80% van de gevallen borstkanker herkend. De ademtest is gebaseerd op het nieuwe inzicht dat borstkankerpatiënten andere organische stoffen uitademen dan gezonde vrouwen. Op termijn kan de ademtest een betrouwbaar, snel en pijnloos alternatief worden voor de huidige manier van screenen met een mammografie of röntgenfoto.

Bevolkingsonderzoek redt levens

Onderzoek toont aan dat vrouwen die regelmatig meedoen aan het bevolkingsonderzoek een veel kleinere kans hebben te overlijden aan borstkanker dan vrouwen die zich niet laten onderzoeken. Voor vrouwen tussen 50 en 69 jaar is de kans 39% kleiner, voor vrouwen tussen de 70 en 75 jaar is de kans maar liefst 84% kleiner. Door het bevolkingsonderzoek wordt borstkanker eerder ontdekt, waardoor het beter te behandelen is. In hoeverre de screening van jongere vrouwen zin heeft, wordt niet duidelijk uit het onderzoek. Experts zijn daar vooralsnog verdeeld over.

1 op de 8

Je zus, je moeder, je beste vriendin, jijzelf: de kans is helaas aanwezig dat een van jullie borstkanker krijgt. Veel vrouwen hebben het idee dat de kans dat zij nu, op dit moment, borstkanker krijgen, 1 op de 8 is. Dat ‘feitje’ is er de afgelopen jaren namelijk flink ingehamerd. Het ligt echter iets genuanceerder. Omdat de kans om borstkanker te krijgen sterk afhankelijk is van leeftijd, is de kans dat we ooit, in de 60, 70 of 80 jaar die we leven, borstkanker krijgen, 1 op de 8. Ooit dus, niet nu. Ben je 30 jaar oud, dan is de kans dat je de komende 10 jaar borstkanker krijgt bijvoorbeeld 1 op 192.

Zelfonderzoek: moet het nu wél of niet?

Volgens een grote Scandinavische studie heeft gestructureerd zelfonderzoek  van onze borsten – dus iedere maand op dezelfde manier en op hetzelfde moment – geen zin. Van de 400.000 vrouwen die deelnamen aan de studie, bleken vrouwen die maandelijks hun borsten onderzochten evenveel kans te hebben om te overlijden aan borstkanker als vrouwen die dat niet deden. Sterker nog: de vrouwen die hun borsten gestructureerd onderzochten, werden daar angstig van en belandden vaker onnodig in het medische circuit. ‘In lijn met deze studie raden wij gestructureerd zelfonderzoek sinds een paar jaar af,’ zegt Marsja Meijer, woordvoerder van KWF Kankerbestrijding. ‘Wat we wél benadrukken, is dat het belangrijk is dat je je borsten kent. Voel regelmatig en wees alert op veranderingen, maar probeer het maandelijkse, dwangmatige checken te vermijden.’

Fabels

  • Ondanks alle wilde verhalen in de media, is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat deodorant borstkanker veroorzaakt.
  • Hetzelfde geldt voor beugelbeha’s. Gewoon blijven dragen dus.
  • Vrouwen met kleine borsten hebben evenveel kans om borstkanker te krijgen als vrouwen met grote(re) borsten.

Oktober borstkankermaand

Net zoals ieder jaar, staat de maand oktober in het teken van de strijd tegen borstkanker. Borstkankervereniging Nederland, Stichting Pink Ribbon en overige organisaties die zich verenigd hebben binnen de werkgroep BorstkankerNL, vragen dit jaar speciale aandacht voor jonge vrouwen (jonger dan 45 jaar) die getroffen worden door borstkanker. Ze staan midden in het leven, zijn vaak de spil van een gezin en staan aan het begin van hun carrière. Een diagnose borstkanker slaat dan ook in als een bom en heeft een enorme impact op het (dagelijks) leven. Een van de manieren waarop Pink Ribbon steun verleent aan deze vrouwen, is met het verkoop van de Pink Ribbon Armband, die dit jaar ontworpen is door juwelenontwerper en beeldend kunstenaar Bibi van der Velden. Sinds 1 oktober is de armband te koop via Pinkribbon.nl/shop.

Flair 43 ligt nú in de winkel. 

Lees ook: