Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > 9 dingen die je niet leert op school maar wel moet kunnen

9 dingen die je niet leert op school maar wel moet kunnen

9 dingen die je niet leert op school maar wel moet kunnen

Je kent honderden data van historische gebeurtenissen en weet hoe je teksten vanbuiten leert (om ze daarna meteen weer te vergeten). Maar deze essentiële, dagelijkse skills voor een succesvolle loopbaan en een zorgeloos leven leer je niet op school.

1. Hoe je moet vragen om hulp

Angst voor afwijzing en opdringerigheid (en misschien ook onze drang naar onafhankelijkheid) zorgen ervoor dat we soms niet durven te vragen om hulp. Toch is het zeer belangrijk om te kunnen.

2. Netwerken: wat je kent is niet belangrijk, wie je kent wel

Een goed netwerk hebben is essentieel. En nee, daarmee bedoelen we niet je aantal volgers op Facebook of Instagram. Een netwerk bestaat uit mensen die je kunt contacteren en die je kunnen helpen op professioneel vlak. Hoe je het best een professionele relatie opbouwt of hoe je het best contact opneemt met mensen, daar hebben schoolverlaters het raden naar.

3. Afgestudeerd, wat nu?

De administratieve hoop die op je afkomt na het afstuderen, daar waarschuwt niemand je voor. Je inschrijven bij de Kamer van Koophandel of je aansluiten bij een vakbond, alle verschillende verzekeringen die je moet afsluiten: het is allemaal nieuw als je net van de (hoge)schoolbanken komt.

4. Een burn-out vermijden

Burn-outs komen steeds vaker voor op de werkvloer, maar hoe je daarmee kunt omgaan of hoe je het kunt voorkomen, leren ze je niet op school. Studeer je nog? Tip: een burn-out is niet hetzelfde als een examendipje.

5. Je buikgevoel volgen

Op school en tijdens je studie leer je vooral volgen wat de docent zegt. In het echte leven is luisteren naar je eigen intuïtie een betere optie. Vooral bij eerste indrukken kan je buikgevoel je een heel eind op weg helpen. Na vijf minuten observatie kan met ongeveer zeventig procent nauwkeurigheid worden voorspeld hoe iemand zich zal gedragen.

6. Fouten leren maken

We worden ons hele schoolleven afgestraft op fouten. Toch is het maken van fouten niet altijd fout. Je kent het wel: ‘van fouten maken leer je’, maar dat is ook écht waar. Heb je de eerste keer een fout gemaakt, dan doe je het de volgende keer hoogstwaarschijnlijk beter.

7. Communiceren en lichaamstaal

Krijg jij vaak de vragen ‘Hoe bedoel je?’ en ‘Wat wil je nu eigenlijk zeggen?’. Dan moet je misschien eens werken aan je communicatievaardigheden. Ook je lichaamstaal is essentieel in de communicatie met anderen. Maar hoe je je het best gedraagt tijdens een sollicitatie of zelfs tijdens de eerste ontmoeting met de ouders van je lief? Dat moet je maar ontdekken.

8. Een huishouden runnen

Geld beheren, koken, strijken en wassen: allemaal essentiële taken die voor veel jongeren niet voor de hand liggen, maar die niet worden aangeleerd op school. Je kunt toch moeilijk om de tien minuten naar je moeder bellen, hè?

9. Het belang van reizen en de wereld zien

Op eigen benen staan in het buitenland, en dus buiten je eigen comfortzone gaan, is heel leerzaam. Je leert zelfstandig beslissingen nemen en andere culturen kennen.

Lees ook: