Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > 8x zo houd je je relatie leuk

8x zo houd je je relatie leuk

8x zo houd je je relatie leuk

Me and you and you and me. So happy together. Ja echt, het kan. Ook als jij en je man betere tijden hebben gekend. Met deze acht tips houd je het leuk en liefdevol.

1. Durf te vragen

Stellen die al lang bij elkaar zijn, denken vaak dat ze elkaar door en door kennen. Het tegenovergestelde is waar: uit Zwitsers onderzoek blijkt dat hoe langer partners samen zijn, hoe slechter ze elkaar kennen. Psycholoog Marcelino Lopez, oprichter van Psychologisch.nu: ’Mensen moesten vragen beantwoorden, variërend van: is je partner tevreden met de relatie? Tot: wat is zijn/haar lievelingseten? Jonge stellen hadden het vaker goed.’ De verklaring? ‘Mensen die langer bij elkaar zijn, verwarren voorspelbare reacties van hun partner (hij knikt weer met zijn hoofd) met wat ze denken dat er op dat moment in hem omgaat (hij zal wel weer denken dat….). Ze checken niet meer wat de ander echt bedoelt. Een relatie kan op routine en vanzelfsprekendheid draaien, terwijl er in beide hoofden heel andere binnenwerelden ontstaan. Dan krijg je dingen als: ‘Alles ging goed, tot hij opeens vreemdging en het uitmaakte.’’ Om dat te voorkomen, is het belangrijk elkaar vragen te blijven stellen. Zeg dus niet: ‘Oh jee, weer chagrijnig? Ik zie het aan je.’ Maar liever: ‘Oh jee, je ziet er niet zo vrolijk uit. Wat is er aan de hand?’ Vraag ook vaker uit jezelf hoe je partner zich voelt, wat er in hem omgaat en of hij vindt dat jullie nog happy genoeg zijn. ‘Jij én je partner veranderen. Het leven verandert. Dat vraagt om aandacht voor wat er nú tussen jullie speelt.’

2. De aanval is de slechtste verdediging

Je vriend zegt of doet iets wat bij jou totaal verkeerd valt en dat laat je hem weten ook. In no time vliegen de verwijten over en weer. Herkenbaar? ‘Vast wel, want partners met een meningsverschil focussen zich vaak op de inhoud en vervallen snel in beschuldigingen, terwijl het beter is om je te focussen op hóe je je ongenoegen kenbaar maakt,’ zegt psycholoog en relatietherapeut Jean-Pierre van de Ven. ‘Dat voorkomt extra onbegrip en frustratie.’ Een stel in zijn praktijk had onenigheid over de weekendinvulling. ‘Zij zei: ‘We deden wéér datgene wat jij wilde, omdat jij een drammer bent.’ Ze had beter kunnen zeggen: ‘Het valt me tegen hoe het weekend is verlopen, kunnen we voortaan beter overleggen?’ Door de ander niet aan te vallen en met een voorstel in plaats van een verwijt te komen, zal die jouw mening wél aanhoren. Want je partner kan zijn aandacht zo richten op echt luisteren, in plaats van een verdediging bouwen.’ Stellen doorlopen vaak altijd hetzelfde ruziemaakproces. Dat ís te doorbreken. ‘Door te oefenen met andere manieren van communiceren.’ Een goede om te onthouden: stellen hebben een grotere kans om samen te blijven als tegenover elke negatieve interactie (kritiek, schelden, kwetsen, negeren) vijf positieve interacties staan: een complimentje, aandacht, interesse, etc. Zo blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse psycholoog en relatiegoeroe John Gottman.

Meer tips voor een warme relatie? Lees het hele artikel met ook de overige 6 tips in Flair 07-2016!

Tip: bestel Flair direct online, dan heb je het nummer de volgende werkdag in huis.

Lees ook: