Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > 4 vragen aan actrice Diewertje Dir: ‘Soms is het leven vermoeiend, gek en absurd’

4 vragen aan actrice Diewertje Dir: ‘Soms is het leven vermoeiend, gek en absurd’

4 vragen aan actrice Diewertje Dir: ‘Soms is het leven vermoeiend, gek en absurd’

Iedere week stellen we in Flair vier prangende vragen aan een bekende Nederlander. In editie 20, is actrice Diewertje Dir aan de beurt. We praten met haar over de voorstelling ‘Sweet Sixteen’.

‘Superjuffie’, ‘Mees Kees’, ‘Het klokhuis’ en nu ‘Sweet sixteen’: allemaal jeugd- of familieproducties. Wat spreekt je erin aan?

“Ik speel net zo veel voor kinderen als voor volwassenen, in het theater en in films. Die afwisseling vind ik fijn. Het leuke aan spelen voor de jeugd is dat er vaak veel ruimte is voor fantasie en humor – en dat het publiek heel direct en open is. In Nederland wordt veel goeds bedacht en geschreven voor deze groep.”

‘Sweet sixteen’ heeft een zwaar onderwerp: ouder worden dan een zus die op haar 16de zelfmoord pleegde. Hoe bereid je je voor op zo’n rol?

“Gelukkig heb ik zelf nooit zoiets meegemaakt. De relatie tussen 2 zussen is voor mij wel heel herkenbaar, omdat ik een oudere zus heb. Theatermaker Casper Vandeputte heeft een prachtige tekst geschreven. Tijdens de eerste lezing was ik al ontroerd: het verhaal en de personages spraken meteen tot de verbeelding. Ik speel de rol van de levende zus, daarom vroeg ik me zelf af wat ik nog wilde van het leven en hoe. Kortom: waarom is het de moeite waard?”

Wat hoop je het publiek met de voorstelling mee te geven?

“Dat we verdrietige en sombere gevoelens ook mogen delen. Soms is het leven vermoeiend, gek en absurd. Het kan troostend zijn om erover te praten. Misschien maakt het je niet minder somber, maar wel minder eenzaam. Dan wordt het draaglijker.”

Van welke rol droom je?

“Zo veel. Een dramatische rol in een mooie speelfilm met blues- of jazzmuziek geregisseerd door Theu Boermans of Boudewijn Koole, bijvoorbeeld. Filmen op zee of in de fjorden. Fysieke rollen. Een film als Cold war. Een verknipte rechercheur in een misdaadserie met cliffhangers. Een western. Een kostuumdrama. Helden. Nerds. Kapotte mensen. Een musical. Een liedjesprogramma. Rafelachtige personages, intense relaties, levensverhalen en sketches met pruikjes.”

Sweet sixteen is deze week te zien in Amsterdam (Bijlmer Parktheater) en Driehuis (Ichthus Lyceum), zie toneelmakerij.nl.

Denk je aan zelfmoord? Neem contact op met 113. De crisislijn is 24/7 open, ook kun je er terecht voor therapie met een psycholoog, of doe de zelfhulpcursus. Anoniem en vertrouwelijk.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.