Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > 11 dingen die zwangere vrouwen écht niet willen horen

11 dingen die zwangere vrouwen écht niet willen horen

11 dingen die zwangere vrouwen écht niet willen horen

De hormonen, zenuwen en onzekerheden gieren je door het steeds maar vreemder aanvoelende lijf. Het laatste waar jij nu behoefte aan hebt zijn vervelende vragen en opmerkingen. Daarom: 11 dingen die je níet moet zeggen tegen een zwangere vrouw. Print hem uit en deel ‘m uit aan je omgeving.

1. ‘Wow, je buik is enorm/zo klein!’

Te groot of te klein; een minieme opmerking over de vreemde omvang van je buik is voor jou voldoende aanleiding om de noodtoestand af te kondigen. Misschien is er wel iets mis met je baby? Misschien doe je dat zwanger zijn gewoon helemaal verkeerd? En ja hoor, daar komt hij weer, het zoveelste paniekmomentje…

2. ‘Mijn bevalling was afschuwelijk. Ik ben blij dat ik dat nooit meer hoef mee te maken’

Alsof je nog niet bang genoeg was om meer dan drie kilo mens door die kleine opening te duwen, trakteren al je voorgangsters je met veel plezier op hun horrorverhalen. Het geluk is met de onwetenden, maar spijtig genoeg hoor jij daar allang niet meer bij.

3. ‘Zou je dat wel eten/drinken/doen?’

Duizend-en-een theorieën bestaan er over wat je wel en niet mag eten, drinken en doen tijdens de zwangerschap. Net wanneer je je erbij had neergelegd negen maanden lang sushi, chocomousse en brie te moeten missen, voegt iemand weer een van je lievelingskostjes aan het lijstje toe, want haar dokter/schoonmoeder/overbuur heeft gezegd dat dat écht niet goed zou zijn voor je kind. Grrrmbl.

4. ‘Slaap maar extra veel, want na de bevalling zal dat niet meer gaan…’

Terwijl jij jezelf optimistisch blijft voorhouden dat jouw baby een stille slaper zal zijn, lijkt je omgeving je elk sprankeltje hoop te willen ontnemen. Meer dan drie uur aan een stuk slapen met een baby? Gaat niet gebeuren.

5. ‘Ga je borstvoeding geven?’

Een onschuldige vraag, als hij maar niet steeds op dat lichtelijk dwingende toontje uitgesproken werd. Want als je nee durft te antwoorden, ben je nu al een slechte moeder. Tenminste… als je het legertje borstvoedingsactivisten mag geloven.

6. ‘Hoe lang zijn jullie al zwanger?’

Nee, nee, nee!!! Jij hangt elke ochtend met je hoofd boven de wc-pot. Jij hebt de striemen. Jij sjouwt al het extra gewicht met je mee. En jij gaat half liggen sterven op het kraambed. Jullie zijn niet zwanger. Jíj bent vijf maanden ver, dankjewel.

7. ‘Heb je al een naam?’

Ja, maar die ga je niet zomaar aan ieders neus hangen. Du-uh?!

8. ‘Was het gepland?’

Maakt dat iets uit? Je krijgt een kindje en je bent daar blij mee, al de rest is nobody’s business.

9. ‘Jij staat echt op ontploffen!’

Geweldig, zeker als je nog twee lange maanden met die bom in je buik moet rondlopen. Bovendien is het nooit een goed idee om tegen een vermoeide hormonale vrouw te zeggen hoe dik ze er wel niet uitziet. Tenzij je een dringende doodswens hebt.

10. ‘Mag ik eens voelen?’

‘Mag ik eens aan jouw buik voelen dan?’ is het enige passende antwoord. Maar als je dat zegt, krijg je ongetwijfeld een opmerking over hormonen naar je hoofd geslingerd.

11. ‘Ik ben negen maanden lang ziek geweest’

Opnieuw: sommige dingen wil je gewoon niet weten. Echt niet.