Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Zwangere vrouwen twijfelen: wel of geen boosterprik nemen tijdens de zwangerschap?

Zwangere vrouwen twijfelen: wel of geen boosterprik nemen tijdens de zwangerschap?

Zwangere vrouwen twijfelen: wel of geen boosterprik nemen tijdens de zwangerschap?

Veel zwangere vrouwen besloten het afgelopen jaar om zich niet te laten vaccineren. Het advies luidt echter al een aantal maanden om je wél te laten vaccineren als zwangere vrouw. Toch twijfelen veel zwangere vrouwen momenteel over de boosterprik waarvoor ze binnenkort in aanraking komen. Is het verstandig om de boosterprik te nemen als je zwanger bent?

Zwanger: wel of geen boosterprik?

Momenteel mogen mensen uit 1984 of mensen die ouder zijn een afspraak inplannen voor een boosterprik. Veel zwangeren twijfelen echter of ze er goed aan doen om tijdens de zwangerschap een boosterprik te nemen. Het RIVM en de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) adviseren allebei om je wel te laten vaccineren als je zwanger bent, omdat dit veilig en verstandig is. Dit geldt evengoed voor de boostervaccinatie.

Sam Schoenmakers is gynaecoloog-perinatoloog bij het Erasmus MC. “De booster lijkt anders, omdat het een andere naam heeft, maar de inhoud van de prik is hetzelfde als de prikken die je eerst krijgt. Deze vaccins zijn veilig tijdens de zwangerschap, en voor de derde prik neemt de NVOG dat advies over”, zegt Schoenmakers. “Van een boosterprik wordt immunologisch niet meer verwacht dan van reguliere vaccinatie. Het is daarom nu niet nodig om terughoudend te zijn”, laat ook een woordvoerder van het NVOG weten.

Lees ook
Dit zijn de andere klachten die je bij omikron krijgt in vergelijking met de deltavariant

Coronavaccins voor zwangeren

Eerder was men terughoudend in het vaccineren van zwangere vrouwen, maar dit was voornamelijk omdat er toentertijd nog niet veel bekend was over de vaccins. Inmiddels weten het RIVM en NVOG genoeg over de vaccins om het goed te keuren. “Het staat iedereen vrij om niet gevaccineerd te worden, zwanger of niet. Maar net als voor iedereen geldt voor zwangeren dat ze beter beschermd zijn tegen het ernstige ziekteverloop met een booster tegen corona”, zegt Schoenmakers.

Als een zwangere vrouw corona krijgt, kunnen er diverse zwangerschapscomplicaties optreden. Zo kan het doodgeboorte tot gevolg hebben of vroeggeboorte. Het coronavaccin heeft geen gevolgen voor een ongeboren kind. “Het mRNA komt niet door de placenta bij de baby, maar de antistoffen die de moeder aanmaakt vanwege de vaccinatie, of een besmetting, komen wel bij de baby”, legt Schoenmakers uit. Mommy’s to be doen er dus goed aan om zich wel te laten vaccineren of een boosterprik te nemen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty Images