Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Nog te weinig bekend over veiligheid: ‘Zwangeren moeten zelf wel of niet kiezen voor Janssen-vaccin’

Nog te weinig bekend over veiligheid: ‘Zwangeren moeten zelf wel of niet kiezen voor Janssen-vaccin’

Nog te weinig bekend over veiligheid: ‘Zwangeren moeten zelf wel of niet kiezen voor Janssen-vaccin’

Er bestaat een hoop onzekerheid onder zwangere vrouwen over het wel of niet nemen van een coronavaccin, vanwege mogelijke gevolgen voor zowel moeder als kind. Een advies is gewenst, maar wie zwanger is en het coronavaccin van Janssen krijgt aangeboden, moet voorlopig zelf afwegen of ze daarmee ingeënt wil worden. Er is nog te weinig bekend over de veiligheid van het vaccin voor zwangere vrouwen om een advies te geven, zegt een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid.

Advies Janssen-vaccin

Eerder maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) al wel bekend dat de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna veilig zijn voor vrouwen die een kindje verwachten. Dat advies is gebaseerd op data uit de Verenigde Staten, waar al 90.000 zwangere vrouwen werden ingeënt met een van die vaccins. Zulke informatie is er over het vaccin van Janssen nog niet, aldus de woordvoerster.

Vaccinatie wordt niet afgeraden

Op dit moment worden vooral ziekenhuismedewerkers en patiënten en medewerkers van ggz-instellingen met Janssen ingeënt. Wie zwanger is en het vaccin krijgt aangeboden, kan in overleg met de huisarts of medisch specialist zelf besluiten om het vaccin wel of niet te nemen. Het wordt volgens het ministerie niet afgeraden om Janssen in te zetten voor zwangere vrouwen.

Later aan de beurt

Andere mensen in de vruchtbare leeftijd komen pas later aan de beurt voor een prik met Janssen. De woordvoerster van het ministerie benadrukt dan ook dat het vaccin in vergelijking met Pfizer en Moderna op dit moment nog relatief weinig wordt ingezet. Wanneer het RIVM met een advies over Janssen zal komen is volgens haar nog niet duidelijk.

Lees ook
Van spierpijn tot vermoeidheid: dít zijn de vaakst voorkomende bijwerkingen van het coronavaccin

‘Bekijken op individuele basis’

Eerder adviseerde het beoordelingscomité van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) over Pfizer en BioNTech dat op individuele basis moet worden bekeken of deze vaccins aan zwangere vrouwen toegediend moeten worden. “Er is geen bewijs dat het vaccin voor hen meer risico’s oplevert, maar er hebben simpelweg niet genoeg zwangere vrouwen meegedaan aan de klinische onderzoeken”, aldus comitévoorzitter Harald Enzmann.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty