Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Dat is pech: zoveel procent van de mensen raakt voor de tweede keer besmet met corona

Dat is pech: zoveel procent van de mensen raakt voor de tweede keer besmet met corona

Dat is pech: zoveel procent van de mensen raakt voor de tweede keer besmet met corona

Sommige mensen hebben het geluk dat ze nog geen corona hebben gehad, andere mensen zijn al twee, drie of soms zelfs vier keer besmet met het coronavirus. Maar hoe groot is de kans eigenlijk dat je voor een tweede keer wordt besmet met corona?

Tweede keer besmet

Er zijn aardig wat mensen die voor een tweede keer besmet zijn geraakt met het coronavirus. Toen de deltavariant nog dominant was in Nederland was er slechts bij 3% van de besmette personen sprake van een tweede besmetting. De besmettelijkere omikronvariant maakt echter de kans op een herbesmetting een stuk groter. Bij maar liefst 12% van de mensen die momenteel positief test op corona is er sprake van een herbesmetting.

Er zijn ook veel mensen die geluk hebben en nog nooit corona hebben gehad. Hoe kan dat nou? Hans Zaaijer, arts-microbioloog bij bloedbank Sanquin, legt uit hoe dat zit. “Het is net zoals mensen die elk jaar verkouden worden of de griep krijgen. We hebben allemaal wel een zwak plekje in ons immuunsysteem.”

Elke keer dat je besmet wordt, bouwt je lichaam antistoffen op. Echter vermindert het aantal antistoffen ook weer na verloop van tijd. “Per persoon verschilt het hoe goed die antistoffen zijn, en hoe goed de celgebonden afweer en het immuungeheugen zijn. Ook per virus verschilt dat. Meestal is het gewoon pech door een wat zwakker punt in je immuunsysteem”, legt Zaaijer uit. Dit is ook de reden waarom sommigen nooit een griepje onder de leden hebben, terwijl anderen meerdere keren per jaar ziek op bed liggen.

Lees ook
Last van prikangst: dit kun je er tegen doen

Pechvogel

Je bent wel een echte pechvogel als je meer dan twee keer corona hebt gehad. RTL Nieuws sprak met Anna Sanders, die al vier keer corona heeft gehad in slechts negen maanden tijd, ook al is ze gevaccineerd. “Ik ben echt elke keer opnieuw besmet. Tussen de positieve testen door heb ik ook aantoonbaar bewijs van negatieve PCR-testen”, laat Anna weten.

Vier keer een coronabesmetting hakt er wel behoorlijk in. “Ik heb tussen april 2021 en nu vier keer langer dan een week in quarantaine gezeten, en ik kan nu niet zeggen dat dat bevorderlijk is voor alles wat ik in het dagelijks leven te doen heb”, laat Anna weten.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: Getty Images