Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Zóveel boosterrondes zijn er nog nodig volgens minister Hugo de Jonge

Zóveel boosterrondes zijn er nog nodig volgens minister Hugo de Jonge

Zóveel boosterrondes zijn er nog nodig volgens minister Hugo de Jonge

Momenteel kunnen mensen boven de veertig een afspraak inplannen voor een boosterprik. Het is waarschijnlijk dat er na de huidige boostercampagne nog één of meerdere boosterrondes nodig zijn. Maar hoeveel zullen dit er worden?

Boosterrondes

Er zit eindelijk vaart in de boostercampagne in Nederland. Mensen uit 1985 of 1986 kunnen vanaf vandaag een afspraak inplannen voor een boosterprik. Demissionair minister Hugo de Jonge is momenteel samen met het RIVM in gesprek over de vervolgstappen na de huidige boostercampagne. Het is zeer waarschijnlijk dat er meerdere boosterrondes gaan komen.

Het kabinet houdt nu rekening met drie extra rondes: eentje in het voorjaar, nog één in het najaar en dan vervolgens nog eentje in 2023. Momenteel zijn De Jonge en het RIVM aan het inventariseren hoeveel coronavaccins hiervoor nodig zullen zijn. Dat is best lastig om te bepalen. “Aangezien we hierbij met een groot aantal, deels nog onbekende, variabelen rekening moeten houden. Het kabinet kiest daarom zoveel mogelijk zekerheid”, liet De Jonge weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees ook
Dit zijn de andere klachten die je bij omikron krijgt in vergelijking met de deltavariant

Extra vaccins

Nederland slaat maar liefst zes miljoen extra coronavaccins in voor deze extra boosterrondes. Er waren al twaalf miljoen vaccins van Pfizer/BioNtech ingeslagen, die worden aangepast aan de omikronvariant van het coronavirus. Momenteel is omikron dominant in Nederland en blijken de huidige vaccins niet zo effectief tegen deze variant.

Voor de huidige boostercampagne zijn volgens De Jonge voldoende vaccins op voorraad. De extra vaccins zorgen voor een “ruime basis voor mogelijke extra boosterrondes in het tweede kwartaal en het najaar van 2022 en in 2023”, aldus de minister. Het kabinet hoopt met deze hoeveelheden een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad te bewerkstelligen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: Getty Images