Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Na de hittegolf komt… een zomerstorm: deze week kans op onstuimig weer met stevige wind

Na de hittegolf komt… een zomerstorm: deze week kans op onstuimig weer met stevige wind

Na de hittegolf komt… een zomerstorm: deze week kans op onstuimig weer met stevige wind

Na een hittegolf die langer dan een week aanhield, hebben we nu alweer een paar dagen te maken met flinke buien en windvlagen. Voor degenen die niet konden wachten op wat verkoeling is dat natuurlijk één groot feest, maar Nederland zou Nederland niet zijn als we ons nu niet weer zouden moeten opmaken voor het volgende uiterste. Deze week staat ons namelijk een heuse zomerstorm te wachten.

Zomerstorm

Komende woensdag bestaat de kans dat een zomerstorm over Nederland trekt, aldus Weeronline. De kans is vrij groot dat ergens langs de kust tijdelijk windkracht 9 komt te staan. Gebeurt dat langer dan een uur achtereen, dan is volgens het weerbureau sprake van een officiële zomerstorm.

Augustus 2019

De kans dat dit gebeurt en de zomerstorm officieel de boeken in gaat, wordt door Weeronline op zestig procent ingeschat. De laatste officiële zomerstorm vond plaats op 10 augustus 2019. Op die dag bereikte de wind in IJmuiden een uur lang gemiddeld windkracht 9. Dit was ook de dag waarop het dak van het stadion van AZ in Alkmaar instortte.

Onstuimig weer

Aan de kust kan de wind woensdag stormkracht bereiken met zware windstoten van 75 tot 100 km/uur. Ook de rest van de week is het onstuimig weer, verwacht het weerbureau. Een stormdepressie trekt op dit moment in sneltreinvaart vanaf het midden van de Atlantische Oceaan richting Nederland.

Lees ook
Het plenst, dondert en koelt af: is de zomer voorbij, of wordt september nog zalig warm en zonnig?

Gevaar op de weg

Dinsdag zwelt de wind al aan, woensdagochtend wordt waarschijnlijk het hoogtepunt van de zomerstorm bereikt. De windstoten kunnen hinder opleveren voor het verkeer, omdat bomen vol in het blad zijn en dus makkelijker kunnen omwaaien. Ook zijn de bomen verzwakt door de droogte. Automobilisten moeten daarnaast rekening houden met windvlagen, aldus Weeronline. “Op dijken, bruggen en wegen in open gebied is het sterk af te raden om met een caravan of lege aanhanger de weg op te gaan.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock