Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Zijn seksueel getinte opmerkingen eigenlijk strafbaar?

Zijn seksueel getinte opmerkingen eigenlijk strafbaar?

Zijn seksueel getinte opmerkingen eigenlijk strafbaar?

Maandagavond vertelden twee oud-kandidaten van The Voice bij BEAU over hun negatieve ervaringen met bandleider Jeroen Rietbergen. Rietbergen maakte vaak seksueel getinte opmerkingen naar de twee dames. Maar is verbaal seksueel geweld eigenlijk wel strafbaar?

Seksueel getinte opmerkingen

Nienke Wijnhoven vertelt over haar negatieve ervaringen met Jeroen Rietbergen. “Je bouwt een dusdanige band op, dat je zelf het moment dat het grensoverschrijdend wordt niet meer ziet, dat punt is zoek.” Tijdens een zangles lag ze op de grond en Jeroen zag haar liggen. “Hij zei toen: ‘Ik zou er wel op willen liggen.'” Later heeft hij haar fysiek betast. “Op het moment dat hij je aanraakt, gaat er van alles door je heen. Je schrikt, maar je zegt niks omdat je denkt: what the hell. Je legt de schuld bij jezelf. Ik dacht dat ik verkeerde signalen had afgegeven”, vertelt Nienke geëmotioneerd.

Kirsten Berkx hoorde ook meerdere malen seksueel getinte opmerkingen van Rietbergen, zoals: “Wat heb jij een geil broekje aan.” Ze kan er nog boos om worden, zoiets hoor je niet te zeggen. “Je hebt als man niet het recht om zoiets te zeggen tegen een meisje. Alleen mijn lief mag zoiets zeggen.” Beide vrouwen durfden er toentertijd niks van te zeggen.

Lees ook
Oud-medewerkers waren bang voor opperbaas John de Mol: ‘John creëerde een angstcultuur’

Strafbaar

Zijn deze uitspraken van Rietbergen strafbaar? Het AD vroeg dit aan advocaat Nelleke Stolk, die gespecialiseerd is in zedenzaken. Ongepaste of onwenselijke opmerkingen zijn heel vervelend, maar momenteel niet strafbaar. Er wordt wel gepleit voor het in de toekomst strafbaar maken van seksuele intimidatie, zoals opmerkingen, gebaren of aanrakingen die angstaanjagend, kwetsend of onterend zijn.

“Pas als er sprake is van seksuele handelingen waarvoor iemand géén toestemming heeft gegeven, of waarbij diegene niet in staat was om toestemming te geven of te weigeren, bijvoorbeeld als je dronken bent, is er sprake van een strafbaar feit,” zegt de zedenadvocaat. Maar het hangt wel af van de omstandigheden of fysiek contact strafbaar is. “Waar ben je aangeraakt, hoe is dat gebeurd, hoe voelde je je… Aanraken op rug of schouder, aai over het hoofd? Ongepast, ongewenst, maar niet strafbaar. Kont of borsten? Dan wel. Bovenbeen? Het ligt er net aan waar.”

Als een slachtoffer te maken heeft gehad met ongewenste seksuele handelingen in een een-op-eensituatie zonder getuigen, dan kan hier alsnog een aangifte van worden gedaan. Met bewijs, zoals verhalen van andere slachtoffers, screenshots van appjes en een bekentenis van de dader, kom je al een heel eind. “Ik ken gelukkig genoeg zaken waarbij de verdachte schreeuwend ontkent en toch is veroordeeld”, aldus Stolk.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD.nl | Beeld: Getty Images