Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Zijn juicekanalen strafbaar als ze roddels delen en mag je zomaar geruchten opsturen naar zo’n platform?

Zijn juicekanalen strafbaar als ze roddels delen en mag je zomaar geruchten opsturen naar zo’n platform?

Zijn juicekanalen strafbaar als ze roddels delen en mag je zomaar geruchten opsturen naar zo’n platform?

De roddels die verspreid worden op allerlei juicekanalen zijn tegenwoordig vaak het onderwerp van de dag. Het komt weleens voor dat zo’n gerucht helemaal niet blijkt te kloppen. Dat is vervelend, vooral voor degene over wie het gaat. Maar is het eigenlijk ook strafbaar? En ben jij strafbaar als je een roddel instuurt?

Strafbaar

Als een juicechannel een roddel deelt, is dat in principe niet strafbaar. Zo zegt jurist Charlotte Meindersma tegen FunX: “Je hoeft niet per se zeker te weten of een roddel waar is, zolang je maar heel goed uitlegt dat het om een roddel gaat. Ook moet je ervoor waken dat de roddel niet te ver gaat. Je beschuldigingen mogen bijvoorbeeld niet te heftig zijn.” Eigenlijk een behoorlijk grijs gebied dus.

Echter is het delen van persoonsgegevens absoluut wel strafbaar, volgens Meindersma. “Reisinformatie is eigenlijk geen roddel meer. Dan ben je bezig met het delen van persoonsgegevens en dat mag echt niet. Mensen hebben recht op een privéleven, eer en een goede naam”, zegt ze daarover.

Een foto delen van een celeb op straat is niet meteen een misdaad, maar als diegene privé aan het eten is in een restaurant is het weer een ander verhaal. “Dat maakt het ook zo lastig. Het is niet zo dat je nooit of altijd wat mag delen. Het hangt echt van de roddel af”, vertelt Meindersma aan FunX.

Aansprakelijk

Meindersma waarschuwt dat je moet oppassen met roddels insturen naar juicekanalen. Een bekend voorbeeld daarvan is roddelkoningin Yvonne Coldeweijer. Haar Instagrampagina Life of Yvonne draait deels op de juice die zij binnenkrijgt van haar ‘spionnen’, volgers van Yvonne die dus roddels insturen.

“Als jij een roddel deelt met een juicechannel dan weet je dat zij het verder gaan verspreiden. Eigenlijk heb jij dan ook als doel om die roddel te verspreiden. Het enige verschil is dat jouw naam nergens vermeld wordt. Als een juicechannel dus iets strafbaars heeft gedaan, kan het zomaar zo zijn dat jij ook aansprakelijk gesteld wordt”, legt de jurist aan FunX uit.

Lees ook
Yvonne Coldeweijer klaar met alle kritiek: ‘Het is maar juice, laat mij met rust’

Lastige kwestie

De kans dat je aansprakelijk wordt gesteld is echter klein. Het is lastig voor de politie om te ontdekken waar de roddels precies vandaan komen. “Officieel zouden juicechannels wel moeten delen waar ze hun roddels vandaan hebben gehaald, maar het kan zo zijn dat het voor de politie en het OM lastig is om te achterhalen waar de informatie vandaan komt. Daarom is het best wel veilig om roddels te delen met juicechannels. De kans dat ze erachter komen waar die informatie vandaan komt is namelijk niet zo heel groot.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: FunX | Beeld: BrunoPress