Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Zaterdag 5 maart Women’s March: dit is waarom je mee zou moeten lopen

Zaterdag 5 maart Women’s March: dit is waarom je mee zou moeten lopen

Zaterdag 5 maart Women’s March: dit is waarom je mee zou moeten lopen

Op zaterdag 5 maart is de jaarlijkse Women’s March op de Dam in Amsterdam. Bij voorgaande edities liepen er rond de 10.000 mensen mee om op te komen voor gendergelijkheid. Ook is deze ‘march’ er in aanloop naar Nationale Vrouwendag (dinsdag 8 maart). Wij geven je een aantal redenen waarom je mee zou moeten lopen.

De loonkloof tussen mannen en vrouwen

Nog steeds verdienen vrouwen in Nederland gemiddeld 14% minder per uur dan mannen. Uit onderzoek blijkt dat dit deels te maken heeft met ongelijke beloning. Dat wil zeggen: mannen die voor hetzelfde werk en hetzelfde aantal uren simpelweg meer betaald krijgen.

Seksuele intimidatie, straatintimidatie en victim blaming

Twee op de drie Nederlandse vrouwen wordt op straat regelmatig nagefloten, -geroepen of achternagelopen. Daarbij worden ruim de helft van de vrouwen weleens aangeraakt zonder toestemming en tegen haar wil. Een veelbesproken onderwerp in de media de laatste tijd, waarbij ook veel victim blaming kwam kijken. “Dan had je maar niet dit of dat moeten doen…” #nietjouwschuld

Baas in eigen buik

Gelukkig hebben we in Nederland recht op een veilige abortus. Helaas is dat niet in alle landen het geval. Zelfs in Europa: in Polen is het alleen toegestaan wanneer een vrouw in levensgevaar is of slachtoffer van verkrachting. Ook in Italië gaat het niet zo gemakkelijk, daar hebben sommige artsen er bezwaar tegen en weigeren ze.

Onverklaarde medische klachten

Uit onderzoek blijkt dat veel vrouwen enorm lang rondlopen met onbekende klachten. Vaak krijgen zij ook verkeerde diagnoses. Dit komt omdat de medische kennis is gebaseerd op het mannelijke lichaam. Daar komt nu langzaamaan wel iets meer verandering in.

Lees ook
Onderzoek wijst uit: ruim helft gescheiden partners woont nog meer dan een jaar noodgedwongen samen

Mijn naam is Peter

Nog steeds zijn vrouwen sterk ondervertegenwoordigd in topposities. In Nederland zijn er bijvoorbeeld meer CEO’s met de naam Peter dan dat er vrouwelijke directeuren zijn. Daar werd al eerder aandacht voor gevraagd met de ‘Mijn naam is Peter’-campagne.

Partnergeweld

In Nederland wordt er elke tien dagen (!) een vrouw vermoord door haar ex of partner. Dat komt dus veel vaker voor dan we denken.

Financiële afhankelijkheid

50% van de Nederlandse vrouwen is financieel afhankelijk. Dit in tegenstelling tot 25% van de mannen.

Kijk voor meer informatie op: womensmarchnederland.nl

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Women’s March Nederland, LINDA.Meiden | Beeld: GettyImages