Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Wie weet komt er een 1G-beleid: het 2G-beleid lijkt momenteel zinloos

Wie weet komt er een 1G-beleid: het 2G-beleid lijkt momenteel zinloos

Wie weet komt er een 1G-beleid: het 2G-beleid lijkt momenteel zinloos

Er was veel ophef over het plan van het kabinet om een 2G-beleid in te voeren. Hierbij zouden alleen gevaccineerden of recente herstelde mensen toegang krijgen tot onder andere de horeca en culturele gelegenheden. Onderzoekers concluderen nu dat het 1G-beleid zinvoller zou zijn en meer invloed zal hebben op het verlagen van de besmettingen. Maar wat is 1G?

1G-beleid

Het 2G-beleid was lange tijd een plan van het kabinet. Het beleid hield in dat enkel mensen, die gevaccineerd zijn of recent zijn hersteld, toegang krijgen tot verschillende plekken, zoals de horeca en het theater. Ongevaccineerde mensen zouden hierdoor geen toegang meer krijgen. Onderzoekers hebben op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid verschillende scenario’s bekeken. Ze kwamen tot de conclusie dat het 2G-beleid momenteel relatief zinloos zou zijn en dat een 1G-beleid meer effect zou hebben.

Het 1G-beleid betekent dat zowel gevaccineerde als ongevaccineerde mensen zich preventief moeten laten testen om toegang te krijgen tot diverse locaties. Volgens berekeningen zou het 1G-beleid de R-waarde met bijna 45 procent kunnen laten afnemen, terwijl het 2G-beleid slechts 10 procent afname tot gevolg zou hebben.

Er zijn echter veel praktische bezwaren voor het 1G-beleid. Miljoenen mensen zouden zich dan meerdere keren per week moeten laten testen om gebruik te kunnen maken van de horeca en andere gelegenheden.

Lees ook
Dit jaar gaat de rookmelderplicht in: dít is alles wat je moet weten

Coronacrisis

Het is belangrijk dat de R-waarde weer onder 1 komt. Alleen dan kan de coronaepidemie krimpen. Het 1G-beleid zou hier volgens de onderzoekers dus de beste oplossing zijn. Ernst Kuipers, de nieuwe minister van Volksgezondheid, heeft de resultaten van het onderzoek gedeeld met de Tweede Kamer. Er wordt echter niet gezegd dat het 2G-beleid nu helemaal van tafel is. Dit zal nog verder worden besproken met het kabinet.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images