Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Hugo de Jonge is weg, maar wie is zijn opvolger Ernst Kuipers nou eigenlijk?

Hugo de Jonge is weg, maar wie is zijn opvolger Ernst Kuipers nou eigenlijk?

Hugo de Jonge is weg, maar wie is zijn opvolger Ernst Kuipers nou eigenlijk?

Ernst Kuipers (62) is de nieuwe minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en dat betekent dat hij voortaan naast Mark Rutte in de persconferenties over de coronacrisis zal staan. Een einde van een tijdperk, want Hugo de Jonge zien we niet meer terug.

Wat is er precies gebeurd?

Kuipers was de afgelopen acht jaar voorzitter van de Raad van Bestuur van het Rotterdamse Erasmus MC. Arts, dus – gespecialiseerd in maag, darm en lever. Nu zit hij bij de D66 en is hij benoemd tot minister. Hij weet veel van de coronapandemie. Zo was hij in tijden van krapte in de afgelopen twee jaar verantwoordelijk voor de spreiding van (corona)patiënten over de verschillende ziekenhuizen in Nederland. Een man met veel kennis.

Familie

En wie is Ernst Kuipers verder? Ernst Kuipers groeide samen met zijn vier jongere broers op in het dorpje Creil in de Noordoostpolder. Hij is de zoon van een huisarts en apotheker en medicijnen zijn hem dus met de paplepel ingegoten. Zijn moeder runde de apotheek aan huis, zijn vader was huisarts. Zijn vader was echt een mensendokter. ‘Hij had een enorme compassie voor patiënten. Dat heb ik zelf als arts ook wel meegenomen.’ Zijn ouders leven niet meer: ze zijn allebei lang geleden overleden. Zijn vader werd 62 en zijn moeder 69. ‘Ja, een raar moment, straks ben ik ook zo oud als hij.’ Kuipers is inmiddels zelf ook getrouwd en hij heeft vier zonen. Naast zijn werk houdt hij zich bezig met onder andere hardlopen en lezen. Doordeweeks woont hij in Rotterdam, in het weekend op de Veluwe. Zijn zoons zijn allemaal het huis al uit.

Voldemort

Vanwege zijn uiterlijk wordt hij regelmatig vergeleken met Harry Potter-personage Voldemort. Ook cabaretier Peter Pannekoek maakte in zijn oudejaarsconference de vergelijking met Voldemort. “Ik ben zo virologenmoe. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik kan dat gelul niet meer aanhoren. Elke avond dezelfde koppen. Elke avond Ernst Kuipers en die man heeft nooit leuk nieuws. Het is nooit een keer ‘lekker bezig we zijn er bijna’, het is altijd ‘we gaan allemaal dood, nieuwe variant’. Hij ziet er ook uit als Voldemort.”

Hij uitte regelmatig kritiek op het coronabeleid in talkshows. Daarom vinden sommigen het even vreemd om te zien dat hij nu minister is. Hij stoort zich aan dat mensen denken dat de lockdown en een boosterprik nodig zijn om de zorg te ontlasten. ‘Maar daarvoor is dit niet, want daarop zou je kunnen zeggen dat die dan maar harder moeten werken. Het gaat erom dat je koste wat kost wil voorkomen dat iemand die ziekenhuishulp nodig heeft die niet kan krijgen omdat er geen bed of arts beschikbaar is.’

Vrijdag 14 januari is de eerste grote vuurdoop voor Kuipers: zijn eerste persconferentie op televisie. Kuipers houdt niet per se van de spotlights, zegt studievriend Fogteloo. ‘Maar hij is niet bang. Op tv komt hij trouwens wel vaak ernstig over. In het echt is hij veel luchtiger van toon.’

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws