Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Nooit eerder viel er zóveel regen in de zomer (en – bummer – we hebben nog wat te goed)

Nooit eerder viel er zóveel regen in de zomer (en – bummer – we hebben nog wat te goed)

Nooit eerder viel er zóveel regen in de zomer (en – bummer – we hebben nog wat te goed)

Wie de afgelopen anderhalve maand af en toe uit het raam gekeken heeft, kon het al een beetje voorspellen. Niet eerder viel er zóveel regen als deze zomer. Welgeteld vijftien dagen viel er in ons land 50 millimeter regen of meer. “Dat is een nieuw record”, aldus meteoroloog Rico Schröder van Weerplaza. En daar blijft het helaas niet bij, schrijft het AD.

Waterballet

In de zomer van 2006 viel op veertien dagen meer dan 50 millimeter ergens in ons land. De derde plaats is voor 1917 met dertien lokaal zeer natte dagen. “De hoogste etmaalsom neerslag is deze zomer gemeten in Bergen (Noord-Holland). Daar viel maar liefst 116 millimeter regen”, aldus Schröder.

Meer neerslag in de toekomst

Het waren deze zomer bijna altijd lokale pittige buien die voor het record hebben gezorgd. Het aantal dagen waarop ergens in ons land veel neerslag valt, neemt in de toekomst ook nog eens toe. Dit heeft te maken met het opwarmen van de aarde. “Door het opwarmen van de aarde kan lucht in de toekomst nog meer waterdamp bevatten, waardoor buien nog zwaarder kunnen worden en zware buien ook steeds vaker voorkomen. Warme en vochtige lucht is tenslotte brandstof voor pittige buien.”

Korte termijn

En ook op de korte termijn wordt het niet heel veel beter. In de eerste week van augustus liggen de temperaturen volgens Weer.nl beneden normaal. Dat terwijl de maand juli op veel plaatsen ook al aan de koele kant verliep. Ons land blijft ook te maken hebben met buien. Doordat de lucht sterk onstabiel is, ontstaan er gemakkelijk buien met opnieuw ook onweer en soms veel regen in korte tijd. De zon laat zich hierbij nog wel zien, maar in de middag vallen er toch weer buien, soms met onweer. Op zaterdag komt het kwik nog uit tussen de 20 en 22 graden, maar zondag mogen we blij zijn als de 20 graden überhaupt wordt gehaald.

Komt de zomer tóch nog terug?

Begin volgende week blijft het eveneens wisselvallig en koel met buien en temperaturen die nauwelijks boven de 20 graden uitkomen. Het weer lijkt vanaf dinsdag weer te stabiliseren, waarbij de buien vrijwel volledig naar de achtergrond verdwijnen. De zon laat zich ook weer vaker zien en de temperaturen stijgen naar waarden tussen de 22 en 25 graden, met lokaal soms nog iets hoger.

Lees ook
Regenachtige zomer? Netflix’ nieuwste romcom ‘Resort to Love’ maakt het draaglijker

Don’t get your hopes up…

Of deze weersverbetering het begin is van een langere periode met echt zomerweer, is nog niet duidelijk. Een nieuw lagedrukgebied ligt alweer op de loer en komt tegen het weekend in onze buurt waardoor het opnieuw wisselvalliger kan worden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty