Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Niet heel warm, wél een verraderlijk hoge zonkracht: onbeschermde huid verbrandt dit weekend in 10 minuten

Niet heel warm, wél een verraderlijk hoge zonkracht: onbeschermde huid verbrandt dit weekend in 10 minuten

Niet heel warm, wél een verraderlijk hoge zonkracht: onbeschermde huid verbrandt dit weekend in 10 minuten

We moeten nog even geduld hebben tot de temperaturen weer stijgen tot boven de twintig graden. Na het weekend keert de lente weer terug, maar dat betekent niet dat de zon niet gaat schijnen de komende dagen. Sterker nog, een fles zonnebrandcrème is absoluut geen overbodige luxe.

Hoge zonkracht

Tot het einde van deze week blijven de temperaturen een beetje achter, maar de zon gaat al flink schijnen. De zonkracht kan dit weekend in het zuiden zelfs zeven zijn, wat volgens Weeronline bijzonder hoog is voor de tijd van het jaar. Even voor de duidelijkheid: met zonkracht zes kan een lichte huid al binnen vijftien minuten verbranden.

Verbranding binnen tien minuten

Omdat de zon flink gaat schijnen, zal de gevoelstemperatuur erg aangenaam zijn. De verleiding is dan ook groot om een plekje uit de wind op te zoeken, in de tuin of op het balkon. Vooral in het zuiden van het land kan dat gevaarlijk zijn voor je huid. De UV-index is er dit weekend zeven, wat betekent dat een onbeschermde huid al na tien minuten kan verbranden. Weerdeskundigen stellen dat de zonkracht normaal gesproken in juni pas rond de zeven of acht ligt; halverwege mei hebben we meestal te maken met zonkracht vijf of zes.

Water of zand

Wat Weeronline wil benadrukken, is dat je óók bij lagere temperaturen kunt verbranden; het heeft allemaal te maken met de sterkte van de zon én hoe licht je huid is. Wel is het inderdaad zo dat je er sneller uitziet als een kreeft, wanneer je in de buurt van water bent. Dat werkt namelijk als een soort spiegel, waardoor zonnestralen sneller je huid bereiken. Voor een zandstrand geldt hetzelfde: de korrels weerkaatsen een deel van het licht.

Lees ook
Hebben! Deze best geteste zonnebrand kost nog geen 10 euro

Lente keert terug

Waar het dit weekend nog wat frisser blijft met temperaturen rond de veertien tot achttien graden (in het zuiden en zuidoosten kan het kwik aankomende zondag oplopen tot twintig graden), krabbelen de temperaturen aankomende week weer op. Het kan dan maar liefst zeventien tot 23 graden worden. Maar let op: ook dan krijgen we te maken met een zonkracht van zes tot zeven, dus goed insmeren blijf een must.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Weeronline.nl | Beeld: Pexels