Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Hittegolven of plensbuien? Dit weer staat ons komende lente en zomer te wachten

Hittegolven of plensbuien? Dit weer staat ons komende lente en zomer te wachten

Hittegolven of plensbuien? Dit weer staat ons komende lente en zomer te wachten

Met storm Ciara net achter de rug, Dennis in het verschiet en de onstuimige dagen tussendoor, is het reikhalzend uitkijken naar wat zonnestralen en wat aangenamere temperaturen. Maar zijn die ook echt in aantocht komende lente en zomer? Meteorologen doen een paar voorzichtige voorspellingen.

Kun je niet wachten tot je weer het terras op kunt zónder te moeten vechten om een plekje onder een heater? Dan hebben weerdeskundigen goed nieuws voor je, want het voorjaar van 2020 belooft vroeg te beginnen. Al in maart (nog maar een paar weken!) kan het kwik volgens Yannick Damen van Weeronline de twintig graden aantikken.

Droge lente

Ook weet de meteoroloog te verklappen dat het komende seizoen warmer en droger wordt dan normaal. “De lente laat regelmatig rustig, warm en droog weer zien”, luidt de voorspelling. Damen stelt dat er lange droge periodes zullen zijn, dankzij hogedrukgebieden die neerslagzones meestal bij ons kikkerlandje weghouden. Dat kan echter wel betekenen dat regionaal de droogte dan weer een probleem kan worden.

Warmer dan normaal

Vooral maart en april beloven mooie maanden te worden voor degenen die het liefst zonder jas naar buiten gaan. Als we de voorspellingen mogen geloven, wordt het dan maar liefst één tot twee graden warmer dan normaal. De kans op warme en zonnige dagen is groot, maar dat betekent niet dat er geen regenachtige dagen tussen zullen zitten. Mei kan daarentegen iets guurder worden, door dominerende noordwestenwinden, met kille en bewolkte dagen.

Geen garantie

Of een aangename lente betekent dat ons ook een warme zomer te wachten staat? Het is volgens de weerdeskundige nog niet mogelijk om er veel over te zeggen, gezien het nog lang duurt voordat het seizoen aanbreekt. Maar het is geen garantie. “Zoals het er nu naar uitziet is de kans op heet en droog weer in juni het grootst en neemt in juli en augustus de kans op koeler weer met buien toe.”

Lees ook
Ciara-troep net weer aan kant? Zó krachtig wordt storm Dennis komend weekend

Zomer 2020

Het hangt nog van de windrichting af of we een natte of droge zomer kunnen verwachten. Een warme Noordzee verdampt meer vocht, wat in veel buien resulteert. En da’s de kant die het helaas – tot nu toe; er is nog hoop – op lijkt te gaan. Zijn er hogedrukgebieden (zoals de zomers van 2018 en 2019), dan zal een warme Noordzee geen rol spelen en gaan we juist een droge zomer krijgen. Eerst maar die fijne lente!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Weeronline.nl | Beeld: Pexels