Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Wat nou, lente? Pinksterweekend lijkt meer op herfst en wordt mogelijk koudste in 70 (!) jaar

Wat nou, lente? Pinksterweekend lijkt meer op herfst en wordt mogelijk koudste in 70 (!) jaar

Wat nou, lente? Pinksterweekend lijkt meer op herfst en wordt mogelijk koudste in 70 (!) jaar

Na een voor velen lang hemelvaartsweekend ligt er wederom een lekker lang weekend in het verschiet. Maandag 24 mei is het namelijk Tweede Pinksterdag, wat voor de meeste mensen een vrije dag is. Ben je van plan om vooral tijd door te brengen in de tuin of op het terras? Jammer maar helaas, want de weersvoorspellingen beloven maar weinig goeds. Sterker nog, het zou zomaar het koudste pinksterweekend in zeventig (!) jaar kunnen worden.

Weer Pinksterweekend

Waar we met Hemelvaartsdag getrakteerd werden op warme zonnestralen, ziet het ernaar uit dat het er met Pinksteren héél anders uit gaat zien. Als het blijft regenen, waar het – don’t shoot the messenger – wél op lijkt (vooral vrijdag en zaterdag), stijgt het kwik niet verder dan 12 graden. Blijft het droog, dan kan het hooguit 15 graden worden. Dat terwijl het normaal gesproken rond deze tijd van het jaar zo’n 18 tot 19 graden is. “De lente staat tot dusver op de dertigste plaats van koudste lentes van de afgelopen honderd jaar”, aldus weerman Wilfred Janssen van Weerplaza tegenover AD. “Er waren er dus zeventig warmer.”

Echte Hollandse lente

Als je nu naar buiten kijkt, lijkt het eerder herfst dan mei. De meteoroloog spreekt dan ook van een “echte Hollandse, natte lente”. Volgens Janssen is het dan ook een beetje zoals het vroeger was. “Halverwege de vorige eeuw was de gemiddelde temperatuur in de lente 8,3 graden. We zitten nu op 8 graden terwijl de laatste jaren 9,9 graden normaal is. Het is nu veel te koud.”

Lees ook
Dít zijn waarschijnlijk de coronamaatregelen in Europa in de zomervakantie

Record verbreken

Er is zelfs een mogelijkheid dat we aankomend weekend het (wat ons betreft rottige) record van ‘Koudste Eerste Pinksterdag ooit’ verbreken. Dat was namelijk in 2016, toen was de gemiddelde temperatuur 12.1 graden. Weerman Janssen voorspelt dat het erom hangt, maar dat als de regen inderdaad doorzet zoals de verwachtingen zijn, het kouder kan worden dan 12.1 graden. Oh, en om het feest compleet te maken: voor aanstaande zaterdag staat er ook nog een portie hagel op de planning…

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD.nl, VIVA.nl | Beeld: Getty Images